2024. április 25., csütörtök

Vojter Attila birspálinkája nyert

Több mint százötven pálinkát neveztek be az első topolyai pálinkafesztiválra

Újabb eseménnyel gazdagította rendezvényeinek sorát a topolyai turisztikai szervezet. Az elmúlt hétvégén a helybeli Ciha vendéglőben, amelynek vezetője, Dudás György ugyancsak aktívan kivette részét a szervezésből: – Nagy öröm számomra, hogy részese lehetek egy ilyen jelentős kezdeményezésnek – nyilatkozta lapunknak a topolyai vállalkozó, majd megköszönte mindenkinek, aki bármilyen segítséget nyújtott a pálinkafesztivál szervezésében.

Dudás György átadja a serleget és az akvarellt Vojter Attilának (Kiss Zoltán felvétele)

Dudás György átadja a serleget és az akvarellt Vojter Attilának (Kiss Zoltán felvétele)

A legjobbaknak járó serlegeket a községi turisztikai szervezet szponzorálta. A rendezvény ötletét is ők karolták fel. Lovra Balázs, a szervezet tagja elmondta, az ötlet tulajdonképpen már a topolyai Expo idején megfogalmazódott, amikor már volt egy kisebb ilyen jellegű megmérettetés. A mostani rendezvény szervezésében fontos volt Turuc József és Gombos László munkája is. Összesen 152 minta érkezett.

A zsűri olyan községbeli vendéglősökből, pálinkafőző szakemberekből állt össze, akik számára nem ismeretlen ennek a szeszes italnak a világa. A bizottság elnöke a zentai dr. Rózsa Péter, a zentai pálinkabarátok társaságának elnöke volt, aki nemcsak a bírálóbizottság nehéz feladatát vállalta fel, hanem a díjkiosztás előtt átfogó előadást is tartott a pálinkafőzésről, a legfontosabb követelményekről, a leggyakoribb hibákról, közérthető módon ecsetelve a legfontosabb tudnivalókat:

– Három csoportra osztottuk a nyerteseket – hallottuk tőle –, így tehát arany, ezüst és bronz minősítést állapítottunk meg. A legmagasabb kategóriába tizenegy pálinkaminta került be. Ezüst és bronz fokozatot 38-38 minta érdemelt ki. Az illat és az íz összhangja volt az elsődleges szempont a zsűrizésnél. A végső értékelés után kihirdettük az abszolút győztest is. Vojter Attila birspálinkája bizonyult a legjobbnak. A második Bilicki István vilmoskörtéből készült itala lett, a harmadik pedig Brindza Lajos barackpálinkája.

A győztes a serleg mellé átvehette Penovác Endre topolyai festőművész egy alkotását is. A jelenlevők közös ebéd alkalmával osztották meg tapasztalataikat egymással, és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben hagyományossá válik ez a kezdeményezés Topolyán.