2024. április 18., csütörtök

Újra arzénos víz folyik a csapokból

Továbbra is megoldatlan a nagybecskereki vízgyár kérdése – A ligások a kormányfő segítségét kérik
Elkészült, de mégsem használhatják (Kecskés István felvétele)

Elkészült, de mégsem használhatják (Kecskés István felvétele)

Tíz napig tartott próbaüzemeltetés után a napokban leállította munkáját a nagybecskereki vízgyár. A berendezés elkészült, a laboratóriumi elemzések pedig azt mutatják, hogy eleget tesz a követelményeknek, vagyis a vízből sikerült eltávolítani az arzént, ami miatt immár 14 évvel ezelőtt betiltották a csapvíz használatát. Ennek ellenére mégsem működhet, mert nem kapták meg hozzá a működési engedélyt. Nenad Obradović, a beruházást végző Synertech Zilio csoportosulás igazgatója közölte, hogy kénytelenek voltak leállítani a berendezést, mivel a víz megtisztítását így nem bírják megfizettetni a Városi Vízművekkel és emiatt naponta négyezer euró a veszteségük. Egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy ez az állapot meddig tarthat el.

A nagybecskerekiek pedig nem értik, hogy most egy papír nem engedi az immár tiszta vezetékes víz használatát, amire egyébként 2004 óta várnak. A próbaüzemeltetés alatt a vízgyárat megtekinthették a polgárok és a politikai pártok képviselői. Általános volt a megítélés, hogy jelentős beruházásról van szó, amely az elkövetkező évtizedekre megoldja a város legnagyobb kommunális problémáját. Így most az emberek értetlenül tapasztalják, hogy a városi vízvezetékből újra sárgás színű, arzénes víz csordogál. Ez pedig azt is jelenti, hogy továbbra is a palackozott vizet kénytelenek vásárolni, vagy a város egyetlen, úgynevezett ökokútja előtt várakozni.

A VSZL nagybecskereki városi bizottságában sem értik, hogy miért nem lehet üzemeltetni a berendezést, amely kellő minőségű és mennyiségű vizet képes biztosítani a nagybecskereki háztartásoknak. Ezért nyílt levélben fordultak Ana Brnabić miniszterelnökhöz, azt kérve tőle, hogy látogasson el Nagybecskerekre és tekintélyével, személyes jelenlétével járuljon hozzá ahhoz, hogy üzembe helyezzék a vízgyárat. A ligások szerint ezzel a nagybecskerekieket biztosítanák arról, hogy a városi vízvezetékből egészséges vizet kapnak.