2024. április 25., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Puszta formalitás?

A Tottenham a csoportelsőségért, a Dortmund a becsületéért

Visszatér a Tottenham elleni BL-csoportmeccsre a Dortmund keretébe Pierre-Emerick Aubameyang, a sárga-feketék gólvágója. A hírek szerint a gaboni túlzásba vitte a szórakozást a múlt heti válogatottszünet alatt, emellett kétes célú privát videó készítésébe fogott, amiért Peter Bosz, a Dortmund vezetőedzője kihagyta őt a most hétvégi, Stuttgart elleni összeállításból.

Hans-Joachim Watzke, a németek vezetőségi embere szerint azonban Aubameyang az európai kupameccsre már visszatérhet a csapatba: „A keretnek szüksége van szabályokra, éles határokra. A vezetőedző hétvégi meccsre vonatkozó döntését mindenki pártolta – magyarázta Watzke. – Ettől függetlenül Auba még remek fiú, és kedden ott lesz a mérkőzésen. Másrészről nincsenek kiváltságai, ahogy ez most is bebizonyosodott” – fejezte be a vezető, majd elutasította annak lehetőségét, hogy a csatár a magaviselete miatt távozhat a januári átigazolási periódusban.

Pierre-Emerick Aubameyang (Fotó: Beta/AP)

Visszatérhet a pályára: Pierre-Emerick Aubameyang (Fotó: Beta/AP)

A Dortmundnak már pusztán matematikai esélye maradt, hogy megkaparintsa a második, továbbjutást érő pozíciót a H csoportban, hiszen az utolsó előtti csoportmeccsen az öt ponttal előrébb tartó Real Madrid az APOEL vendége lesz. Ennek ellenére pontokat akar szerezni Mario Götze, a Borussia középpályása: „Meg kell találnunk a megoldásokat a pályán. A sok szöveg helyett végre pontokat kell szereznünk – utalt a játékos arra, hogy a BL után immár a Bundesligában is mélyrepülésbe kezdett csapata. – Csökkenteni kell a hibáink számát. Az első mérkőzésünkön nem a mi kedvünk szerint történtek a dolgok, az egyenlítésünk után újabb gólt kaptunk, amelyre már nem tudtunk reagálni” – emlékezett a londoni 3:1-es vereségre Götze.

A két gárda szeptemberi találkozóján a duplázó Harry Kane volt a Spurs nyerőembere, aki azonban az utóbbi időben kisebb formahanyatlást élt meg: legutóbb épp egy hónapja a Liverpool elleni bajnokin talált be. A hórihorgas csatár azonban általában jól szerepel a maihoz hasonló derbiken, és novemberben szemlátomást kezdi összeszedni magát kisebb sérülését követően.

Mauricio Pochettino szerint nem lesz gond Kane szereplésével a Dortmund ellen, hiszen ő és másik kulcsemberük, Dele Alli is legfeljebb fáradtak lehetnek: „Harry jól játszott az Arsenal ellen, de ez természetes. Minden rendben van vele és Delével” – indokolta meg a két alapember lecserélését az Arsenal elleni elvesztett bajnokit követően.

Kieshet az olasz listavezető!

Nem szabad nyomást érezniük a Sahtar ellen készülő Napoli játékosainak Maurizio Sarri, a nápolyi alakulat vezetőedzője szerint. Az F csoport egyetlen valódi téttel bíró mérkőzése életre-halálra menő csata lesz – pontosabban csak az olaszok számára, hiszen a Nápoly minden eredmény esetén, ami nem 1:0-s vagy kétgólos győzelem, biztosan búcsúzik a legrangosabb európai klubtornától.

A 9 pontos ukránok ugyanis 2:1-re győztek Donyeckben, ezért a 3 ponttal szerénykedő Nápolynak a mostani győzelem mellett az utolsó fordulóban arra is szüksége lesz, hogy a már kényelmes pozícióban lévő Manchester City verje az ukránokat, ők pedig a Feyenoordot. Olasz bajnoki éllovasként tehát kellemetlen helyzetbe kerülhetnek a délolaszok – igaz, a halvány BL-szereplés kapcsán rebesgették, hogy Sarriék számára idén a Scudetto az első számú cél.

Nem szabad éreznünk a nyomást, hiszen a helyzetünk már nem csak magunktól függ. A Sahtar veszélyes ellenfél, könnyen be tudja szorítani ellenfelét. A játékosok nagyon gyorsak, és hirtelen nagy ritmusváltásokra képesek, összességében egyszerű, de eredményes focit játszanak” – méltatta a riválist Sarri.