2024. április 23., kedd
BIRKÓZÁS – U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG

„Könnyű sorsolás nem lesz”

Interjú Nagy Szebasztiánnal

A lengyelországi Bydgoszcz városában ma kezdődik a történelminek is nevezhető I. világbajnokság az U23-as korosztály számára. Az UWW a közelmúltban helyesen döntött, hogy ennek a korosztálynak is meghirdette az Európa-, most pedig a világbajnokságot, hiszen érzékeny, ugyanakkor kulcsfontosságú ez az időszak a birkózók számára, mert fél lábbal már a felnőtt korosztály küszöbén állnak, s meghatározó lehet ebben a korban tapasztalatot szerezni. A világbajnokság azonban nem keverendő össze egy kontinensviadallal, mert az európai elit mellett itt az amerikaiak, a kubaiak, az irániak, a japánok, a koreaiak, a mongolok... is felsorakoztatják a tehetségeiket, így nagyra kell majd értékelni minden elért sikert.

Mint azt már megírtuk, a Szerbiai Birkózószövetség szakmai vezetősége úgy döntött, hogy három kötöttfogású fiatallal vág neki az 1200 kilométeres útnak, s köztük kapott helyet a magyarkanizsai Nagy Szebasztián is, aki holnap lép szőnyegre a 66 kg-osok mezőnyében. Rajta kívül Žarko Dickov (80 kg) és Vladimir Stankić (85 kg) van még a csapatban, az edzői szerepet pedig Milorad Dokmanac szövetségi kapitány látja el.

Sztojan Dobrev, a válogatott edzője úgy nyilatkozott, hogy az idén sokat fejlődtetek a felnőttek edzőtáborozásain. Te is így érzed ezt?

– Biztosan fejlődtünk, hiszen én magamon is éreztem, hogy ugrásszerűen javultam. Nem hibáztam annyit, hiszen Dobrev minden meccsünket végignézte, s utána mindjárt korrigált. Fizikálisan is fejlődtem, hiszen idén minden versenyre felkészülten mentünk, nem úgy, mint tavaly, tavalyelőtt, amikor felkészülés nélkül utaztunk el az Eb-re, vb-re. Az edzőtáborok miatt biztosan ez volt eddig a legnehezebb évem, de jól sikerült, mert olyan súlyban vagyok, hogy Frísz Krisztiánnal, Nagy Tamással, Nemes Mátéval, Aleksandar Maksimovićtyal és Davor Štefanekkal is edzhettem. Ők sokkal tapasztaltabbak, s minden edzésen mutattak valami újat, vagy elleshettem tőlük valamit.

Jövőre 67 kg lesz a te eredeti súlycsoportod. Bírod tartani?

– Nem tudom, de tény, hogy most nagyon könnyen fogytam. Edzés után 68 kg vagyok, pedig még el sem kezdtem a fogyasztást. Jövőre tartani kell a súlyt, mert a második napon is tartanak mérlegelést, és csak 2 kilogrammnyi eltérést engedélyeznek, tehát valahol 70 kg körül kell, hogy maradjak. Meglátjuk télen, hogy az alapozáson, súlyozás mellett mekkora lesz a súlyom. Én szeretnék ebben a súlycsoportban maradni, de semmi sem biztos.

A könnyű fogyasztás valamilyen különleges étrendnek köszönhető?

– Az U23-as Eb előtt nem volt ilyen, de a junior-Eb előtt valóban ötcsillagos élelmezésben részesültünk az edzőtáborban. Olyan fogások voltak, hogy sokat ehettünk, de kevés súly ragadt ránk. Ezt az étrendet itthon is próbálom követni, s úgy látszik, ez tényleg sokat számít a fogyásban.

Amikor nincs edzőtábor, Kanizsán tartózkodsz. Van itt megfelelő edzőtárs?

– Azzal edzek, akivel tudok. Vannak itt is szolid képességű versenyzők, esetleg idősebbek, akik már nem aktívak, de azért az edzőtábor az edzőtábor.

Mit vársz ettől a vb-től? Van a tarsolyodban egy bronz, ez ugyan nem kötelez semmire, de az emberek már elvárják tőled a jó szereplést.

– Láttam a nevezőlistát, ennek alapján megállapítható, hogy könnyű sorsolás nem várható. Lesz nagyon nehéz, meg valamivel könnyebb. Nagyon szeretnék a török versenyzőnek visszavágni, ugyanígy vagyok az ukránnal is. Vannak nagyágyúk, mint például az örmény és a grúz, ők kiemelkednek a mezőnyből, de rajtuk kívül talán mindenki verhető. Fontos lesz az első két kör, utána már szinte mindegy, mert már mindenki elfárad. Minden a sorsolástól függ, az elején jó volna kikerülni a már említett, olimpiai bronzérmes grúzt és a párizsi vb-n ötödik örményt.

Utolsó éves junior vagy.

– Ennél jobb évre biztosan nem számíthatok, mert idén két Eb-n és két vb-n léphetek fel. Az U23-as korosztályban még további három évig szerepelhetek. Függetlenül attól, milyen eredmény érek el most, ennél biztosan lesz jobb is. A korosztályos nagy versenyeken a legjobb utolsó évesként indulni.

Reméljük, hogy a riválisaid nem olvassák a Magyar Szót: áruld el, mi lesz a fő erősséged!

– El kell mondani, hogy több jó versenyző nem bírja végig a tempót. Itt én előnyt fogok élvezni, mert fizikálisan sokkal erősebb lettem, meg a válldobást is próbálgatom majd. Vannak ügyes riválisok, mint például az ukrán, neki meg nem szabad távolságot hagyni, s bár én is onnan szeretek indítani, vele „rövid kézre” kell menni. A legfontosabb, hogy nagy iramban kibírjam a két menetet.

Említetted, hogy Szerbiában a kisebb súlycsoportokban igen sűrű a mezőny, itt vannak a legjobb birkózók. Mennyire vagy türelmes (vagy türelmetlen), hogy legyőzz egy Nagy Tamást, Davor Štefaneket vagy Nemes Mátét?

– Mátét láttam edzeni, s meggyőződésem, hogy 2018-ban Eb-n és vb-n is érmes lesz. Maximálisan fel van készülve egész évben, így például ellene nincs sok keresnivalóm. Én inkább erre a korosztályra összpontosítok az elkövetkező három évben, mert nagyon sokat segít, hogy a már felsorolt birkózókkal edzhetek.

Ez után a vb után már egy kis pihenés következik, bár hátravan még egy bajnoki rájátszás.

– Nem nagyon bírok én úgy pihenni, ha előtte nem edzek. Az Eb után is már egy hét múlva tréningeztem. Ami a rájátszást illeti, az még titok, hogyan állnak fel a csapatok, de nagy meglepetések nem várhatók, mert tudjuk egymásról, ki hogyan birkózik. Természetesen mindenki a Spartacus–Proleter döntőt várja, de azért vigyázni kell a Partizannal, mert a belgrádi csapatnak ugyan nincsenek olyan jó birkózói, mint az említett kettőnek, de azért oda tudják ők is tenni magukat.

A magyarok

A magyar csapat szokás szerint sokkal népesebb, mint a szerbiai. A kötöttfogásban teljes a létszám, s az edző az Európa-bajnokságon is kipróbált csapatot nevezte, akik közül az Európa-bajnok Lévai Zoltán a legesélyesebb a jó helyezésre.

A nagyágyú azonban nem a fiúk soraiból érkezik, hanem Németh Zsanett személyében a gyengébbik nem képviselői közül, hiszen a 75 kg-os versenyző nemcsak kétszeres U23-as Európa-bajnok, hanem az újvidéki felnőtt-Eb-n is felállhatott a dobogó második fokára, ráadásul kijutott a riói olimpiára.

A magyar válogatott, kötöttfogás: Torba Erik (58 kg), Losonczi Ottó (66 kg), Fritsch Róbert (71 kg), Lévai Zoltán (75 kg), Nagy Péter (80 kg), Szilvássy Erik (85 kg), Török Zsolt (98 kg), Almási Ferenc (130 kg).

Lányok: Kyparissi Vassiliki (48 kg), Dénes Mercédesz (53 kg), Galambos Ramóna (55 kg), Németh Zsanett (75 kg).

Szabadfogás: Román Tamás (57 kg), Vida Csaba (70 kg), Ligeti Richárd (74 kg), Tóth Bendegúz (86 kg), Juhász Balázs (97 kg), Nagy Mihály (125 kg).