2024. április 25., csütörtök

A huszonharmadik, a nulladik és a kilencedik

Vasárnap este ünnepelte a Kosztolányi Dezső Színház a 23. születésnapját, egyben a Desiré fesztivál 0. napjára is sor került

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban a november az ünneplés jegyében zajlik. A KDSZ a 23. születésnapja alkalmából ebben a hónapban programsorozattal lepte meg a közönséget. Az érdeklődők megtekinthették a Táborosi Margaréta rendezte Az ember komédiáját, a Selma Spahić rendezésében készült Hajnali 4 című előadást, valamint Urbán András Magyar című produkcióját. Emellett a KDSZ-ben vendégszerepelt az Újvidéki Színház, a Borisz Davidovics síremléke című előadással, amelyet Alekszandar Popovszki rendezett és koncertet adott a drMáriás vezette Tudósok, kultikus magyar underground zenekar.

Vasárnap este a KDSZ-ben a ljubljanai Via Negativa bemutatta A kilencedik című előadást, amelynek alcíme Beethoven-hajtású antropológiai gépezet. A kilencedik mondhatni egy sétagalopp Beethoven 9. szimfóniájának erdejében, az előadás az ember és állat közötti határvonalat vizsgálta, miközben az izmusok sűrűjében találtuk magunkat. A cím kapcsán megtudhattuk, hogy Giorgio Agamben olasz filozófus, L’aperto: L’uomo e l’animale (A nyitott: az ember és az állat) című könyvében az ember és az állat, a természet és a kultúra, az emberiség és az állati lét közötti határmezsgyét tárja fel, ily módon A kilencedik egy agambeni értelemben vett „antropológiai gépezet”, amelyet Beethoven működtet. Az előadás társadalomkritikát fogalmaz meg a színházművészet nyelvén, és mély nyomot hagy a nézőben. A színpadon öt színészt láthattunk, az előadás szereplői Loup Abramovici, Grega Zorc, Jaka Lah, Anita Wach és Magdalena Tuka voltak. A koncepció és a rendezés Bojan Jablanovechez kötődik, a produkció a társulat közös munkája. A vendégjáték után a KDSZ tortázásra és társas estre invitálta a közönséget, az egybegyűltek koccintással ünnepelték meg a Kosztolányi Dezső Színház 23. születésnapját. Ez a nap volt egyben a KDSZ 9. Desiré nemzetközi kortárs színházi fesztiváljának 0. napja is.

A Desiré első napjára szombaton kerül sor. A Jadran színpadon 19 órától az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Anatómiai lecke című előadásával kezdődik a fesztivál. Az előadást Urbán András rendezte, ez egyben szerzői projektje is Danilo Kiš művének motívumai alapján. Ugyancsak szombaton, 21.30-tól a Desiré keretében láthatjuk a KDSZ új bemutatóját a Kosztolányi-színházban. A Felhő a nadrágban című előadást Vlagyimir Majakovszkij költeménye alapján Kokan Mladenović rendezte. Az előadás szereplői Béres Márta, Kiss Anikó, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Nagyabonyi Emese. Az idei Desiré fesztivál december 3-áig tart.