2024. április 23., kedd

Semmelweis arca

Tudomány, művészet és kultúra világa egy filmben

A reformáció világnapján, október 31-én Topolya Község Múzeumában kiosztották a VI. Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál első díját egy budapesti alkotónak, valamint egy vajdasági alkotócsoportnak. A két film egyaránt illeszkedett a fesztivál tematikájába, és mindkét alkotás kiemelkedő. A fesztivál idei témája az egykori és mai újítók voltak. A Semmelweis arca című filmről annak budapesti rendezőjét, Kiss-Stefán Mónikát kérdeztük.

Honnan jött a film témája, az, hogy Semmelweisről forgasson?

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kért fel arra, hogy készítsek egy filmet a Semmelweis Ignác körüli rejtélyek feltárásáról és arcrekonstrukciójának elkészítéséről. A főigazgató úr már ismerte eddigi munkáimat, így tudta, hogy egészen más látásmóddal közelítem meg a témát, mint az megszokott. Kivételes technikát használtam a forgatás és vágás alatt, hogy a tudomány világát elegáns könnyedséggel formáljam meg. A film nem életrajzi történet, sokkal inkább a Semmelweis körüli titkokra kíváncsi. Exhumálás, koponya, Semmelweis-rejtélyek. Miért került tébolydába a magyar orvos? Miért verték ott agyon? Mi okozta valójában a halálát? Szifilisz vagy vérmérgezés? Miért exhumálták négyszer? Milyen gyermeki csontokat őrzött a koporsó? Milyen lett volna Semmelweis igazi arca, ha nem ragadja magával a betegség?

Hogyan bukkant rá erre a fesztiválra?

A Topolyán rendezett fesztiválra már tavaly felfigyeltem, de idén szólt a kiírás arról, amit valójában közvetíteni szerettem volna Semmelweis Ignácról. A legendás magyar orvos igazi újító volt a XIX. században, így a VI. Egri József-filmfesztivál ívébe teljes mértékben passzolt a téma.

Mit szól az első helyezéshez?

Nagyon boldog voltam, hiszen egy alkotónak a fesztiválokon való megmérettetés, a szakmai zsűri véleménye hihetetlen ösztönző tud lenni. Sokat tanulunk, és alkotásra hív a dobogós hely. Már újabb ötletek motoszkálnak a fejemben.

Mit jelent egy film szempontjából a fesztiválrészvétel?

Remélem, hogy a fesztiválon való részvétellel még többen megnézik majd Semmelweis arca című filmemet, így jobban megismerve a nagy magyar orvos nehézségeit, küzdelmeit, rejtelmeit. Szeretném továbbra is a tudomány, az ismeretterjesztés és a kultúra világát megmutatni az általam elképzelt formában, úgy, hogy mindenki értse és szeresse a nagyjainkról szóló filmeket.