2024. április 24., szerda

Mesék a másságról

Napos mesék címmel különleges kiadványt adott ki a szegedi Napos Oldal Alapítvány

Sokan félnek a fogyatékkal élőktől, nem tudják, hogyan viszonyuljanak hozzájuk, ha segítségre van szükségük. Fel kell hívni a gyerekek figyelmét arra, hogy élnek közöttünk sérült emberek, akiket nem sajnálni kell, hanem megismerni. Ha már gyermekkorban megismerik a sérült emberek világát, felnőttként is elfogadóbbak lesznek, állítják a Napos mesék című könyv szerzői.

A szegedi Napos Oldal Alapítvány által saját költségen megjelentetett kötetben fogyatékkal élő mesehősök szerepelnek. A szerzők többsége amatőr író, vannak köztük gyerekek és felnőttek egyaránt, többen szintén valamilyen fogyatékkal élnek. Ismerj meg és fogadj el! címmel hirdetett meseíró pályázatot a Napos Oldal Alapítvány. Százhatvanhárom pályamű érkezett, a harminc legjobb került be a mostani mesekönyvbe.

Takács Kata, a Napos Oldal Alapítvány elnöke elmondta, a mesékben minden főhős fogyatékkal élő, a történetek pedig azt mutatják be, hogyan lehet a kicsiből, a gyengéből hős. A mesékből a sérült gyerekek erőt meríthetnek, az egészségesek pedig megismerhetik a fogyatékkal élők világát. A különleges mesekönyvet a minap mutatták be az Agorában.

A szerzők között vajdaságiakat is találunk. Anitics Emese elmondása szerint nagyon szereti a meséket. Egyrészt közel állnak hozzá, másrészt gyógypedagógus-hallgatónak készül, ezért úgy gondolja, ez lehet az első lépcsőfok, amelyet meg kell másznia. A jelenlegi társadalom sajnos nehezen képes befogadni a fogyatékkal élőket. Pedig aki egy kicsit is közelebbi kapcsolatba kerül ezekkel a személyekkel, rájön arra, hogy mekkora érték lakozik bennük – állítja a fiatal szerző.

Az emberek félnek a másságtól. Hogy miért? Talán mert ezek a személyek határozottan rámutathatnak a gyengeségeinkre, a hiányosságainkra. A magunk köré épített látszatvilágnak is vannak ingatag részei, amelyek könnyedén romba dőlhetnek ezáltal. „Én csak egy vajdasági kis faluból származó leányzó vagyok, amatőr tollforgató, mentatea-fogyasztó és profi tejbegrízkészítő. Mégis úgy érzem, ezzel a lépésemmel már leraktam az első köveket, a meséskönyvvel pedig az egész út készen áll előttünk, hogy valami jobb felé haladjunk. Hiszen nem kell az egész világot meghódítanunk, elég, ha a sajátunkat újra és újra megváltjuk, és erről tanúságot is teszünk. Szerintem a meséknek gyógyító erejük van, engedjük hát közel magunkhoz őket” – szól Emese tanácsa.

Aki megvásárolja a könyvet, árával a szervezet munkáját támogatja. A Napos mesék című kiadvány hamarosan az egyik legnagyobb könyvesbolthálózatban is kapható lesz. A könyv megjelenését Lackfi János József Attila-díjas költő is támogatta.