2024. április 18., csütörtök

Megnyílt a Makovecz Központ Budapesten

Orbán Viktor: A magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott

A magyar organikus építészet világhírű mesterének a születésnapjára időzítve nyitották meg a Makovecz Központot és Archívumot tegnap Budapesten a főváros XII. kerületében. A központot működtető Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke szerint az intézmény lehetőséget nyújt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművének megőrzésére, értő bemutatására. Az intézmény működtetését az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete látja el.

Orbán Viktor, Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, Vashegyi György, Makovecz Pál, Szabó Marianne, az építész özvegye és Balog Zoltán miniszter (Fotó: MTI)

Orbán Viktor, Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, Vashegyi György, Makovecz Pál, Szabó Marianne, az építész özvegye és Balog Zoltán miniszter (Fotó: MTI)

A megnyitón beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, felszólaltak az MMA vezetői, valamint a 2011-bern elhunyt építész fia is.

„Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, ezt fejezte ki épületeivel, terveivel, írásaival, és erre tanított minket is: ön- és nemzetismeretre, az egymástól elszakított magyar közösségek, az ég és a föld összekapcsolásának tudományára” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a megnyitón.

Mint mondta, Makovecz Imre életműve annak a szellemiségnek a foglalata, amit ő a magyar nemzeti kultúra legmélyebb rétegeiből hozott fel és legtisztább formában állított elénk. Egyetlen dolgunk van: építsük, gondozzuk és kutassuk ezt a kivételes örökséget – hangsúlyozta Orbán Viktor hozzátéve, hogy a központnak a megnyitása, ezért ma egyetlen szóba is összefoglalható: folytatjuk!

„Több van itt egy múzeumnál, több van itt egy archívumnál” – fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta: ma már egy olyan országban élünk, amely büszke nemzeti értékeire és nemzeti alkotóira; sokáig kellett erre várni. Mindannyian emlékszünk azokra az időkre – nem volt olyan rég –, amikor a magyar szellem megőrzése csak néhány elkötelezett ember, család és szervezet szélmalomharcát jelentette – tette hozzá.

A kormányfő rámutatott, ma már vannak intézmények, amelyeknek ez a dolguk: van – elsősorban Makovecz Imrének köszönhetően – köztestületként működő művészeti akadémia és van magyar értéktár. Ezek gondoskodnak róla, hogy a magyar nemzet legnagyobb alkotóinak tárgyi és szellemi hagyatékából semmi se vesszen el – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az átadó ünnepségen Vashegyi György, az MMA nemrég megválasztott elnöke elmondta, hogy a központ nemcsak emléket állít a nemzetközi organikus építészet rendkívüli hazai képviselőjének, de olyan teret is hivatott biztosítani az érdeklődő közönség számára, amely által mélyebb bepillantást nyerhetünk Makovecz Imre alkotó művészetébe.

A látogatók megtekinthetik Makovecz Imre egykori dolgozószobájának rekonstrukcióját is – tette hozzá.

A család nevében Makovecz Pál, az alkotó fia, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy szerencsésnek tekinthetik azok magukat, akiknek van valamilyen személyes emlékük Makovecz Imrével kapcsolatban.

Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke köszönetet mondott a kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy a magyar kulturális stratégia újabb bázisának létrejöttéhez hozzájárult. Kijelentette: óriási felelőssége van a központ működtetőjének, mert „hozzá kell járulni egy olyan stabil, tiszta európai Magyarországnak a létrejöttéhez, amelyet veszély fenyeget”. Kevés olyan történelmi idő volt, amikor Makovecz Imre szellemére ilyen szüksége lett volna a magyar kultúrának – tette hozzá Fekete György.