2024. március 28., csütörtök

Az eurointegráció közös érdek

Zoran Zaev a szerb–macedón feszültségek után először látogatott Szerbiába

Partneri és jószomszédi viszonyként határozta meg Szerbia és Macedónia kapcsolatát a szerb és a macedón kormányfő Zoran Zaev mai belgrádi látogatása során. Kiemelték, mindkét állam számára az eurointegráció a külpolitikai prioritás.

Zoran Zaev és Ana Brnabić (Fotó: Beta/AP)

Zoran Zaev és Ana Brnabić (Fotó: Beta/AP)

Zoran Zaevet elsőként Ana Brnabić kormányfő fogadta. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón kiderült, Macedónia tiszteletben tartja a Belgrád és Priština közti párbeszédet, Szkopje ugyanis úgy véli, a közös megoldástól függ az egész régió jövője. Brnabić elmondta, tárgyaltak Koszovóról, illetve Koszovó UNESCO-tagságáról, fontos ugyanis egymás tájékoztatása azokról a lépésekről, amelyekre a jövőben számítani lehet. A kormányfő szerint a régióban feszültséggel lehet számolni egyes nyitott kérdések kapcsán, de úgy érzi, a problémákat párbeszéddel kell megoldani.

Zaev felhívta a figyelmet, hogy Szerbiát és Macedóniát, csakúgy, mint korában, számos kérdés köti össze, s ez együttműködésre sarkallja a két országot. Így a gazdasági együttműködés is szóba került. Zaev kiemelte, Szerbia számít Macedónia harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerének, miután 700 millió dolláros árucsere-forgalmat valósítanak meg évente.

Zaev a kinevezése után és a két ország közötti, több hónapig tartó feszültséget követően először járt Szerbiában. Habár a szerb diplomácia augusztusban visszavonta diplomáciai személyzetét Szkopjéból, Zaev elmondása szerint a két országnak sikerült rendezni a nézeteltéréseket, miután Zaev és Aleksandar Vučić államfő megállapodást kötött, megindult a párbeszéd. Brnabić bejelentette, hogy 2018. február végén vagy március elején közös kormányülésre kerül majd sor.

A szerb államfő a találkozáskor kiemelte, Macedónia Szerbiában igaz barátra lelt, és az együttműködés továbbfejlesztését szorgalmazza. Vučić közölte, bár Szerbia kitart a katonai függetlenség mellett, Macedónia pedig a NATO-tagságot választotta, ennek nem kell kihatással lennie a két ország kapcsolatára, ha mind a kettő tiszteletben tartja a másik választását.

Tárgyaltak a régió helyzetéről és az eurointegrációról is. Vučić megállapította, közös érdek, hogy a régióban béke és stabilitás uralkodjon, és Szerbia kész elfogadni minden kezdeményezést, ami hozzájárul ehhez.

Kitértek a jobb infrastrukturális összeköttetésre, illetve az árucsere-forgalom megnövelésének lehetőségére is, amihez jelentősen hozzájárulnának a leegyszerűsített vámfolyamatok. Rámutattak, ha ugyanazok az előírások lennének érvényben mindkét országban, csökkennének a sorok a határon, és felgyorsulna a forgalom.

Zaev felajánlotta annak lehetőségét, hogy a két ország építkezési vállalatai közösen vegyenek részt egy harmadik piacon. Rámutatott: készek a tudás és a digitalizációs folyamatok átültetésére és a szerbiai tapasztalatok felhasználására.