2024. március 28., csütörtök

Szent László jegyében

A XXII. Kárpát-medencei Honismereti versenyen 22 csapat vett részt

2017 Szent László-emlékév, a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Szent László a kereszténység következetes védelmezője és terjesztője, aki a legkeményebb csatákban is tudott nemes lelkű lenni. Kiemelkedő uralkodója a magyarságnak.

Tisztelegve nemzetünk nagyja előtt, szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a honismereti versenyt, a felnövekvő generáció történelemismeretének bővítése és alaposabb megismerése céljából.

A Kárpát-medencei szintű, több mint két évtizedre visszatekintő honismereti verseny az általános iskolás és középiskolás diákokat öleli fel, a megmérettetés alapos felkészülést igényel: szöveggyűjtést, esszéírást, plakátkészítést, szövegtanulást, kiselőadás készítését. Lázas készülődés folyt hónapokon keresztül diák, tanár, szervező körében.

A versenyre szombaton került sor a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. De Negri Ibolyának, az ÉMPE elnökének köszöntőjét követően dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közoktatásért felelős helyettes államtitkára, Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzul asszonya és Weiss Vesna, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatója üdvözölte a megjelenteket.

A versenyen vajdasági diákok mellett romániai és magyarországi diákok is részt vettek.

Az általános iskolások kategóriájában első helyen végzett a mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola csapata, második lett a szabadkai Majsai úti Általános Iskola versenyzőgárdája, a harmadik helyet a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola csoportja érdemelte ki.

A középiskolások közül a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium versenyzői lettek a legjobbak, a második helyezett a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium egyik csapata lett a legjobb, míg a harmadik helyen az említett tehetséggondozó gimnázium másik csoportja végzett.

Az általános iskolák kategóriájában a zsűri elnöke Solymosi Éva történelem szakos tanár, a zsűri tagjai Sárosi Gabriella történelem szakos tanár és dr. Halmágyi Miklós egyetemi tanársegéd (Szegedi Tudományegyetem) voltak.

A középiskolás csapatok teljesítményének elbírálói: dr. Mészáros Zoltán, történelem szakos tanár, a Szabadkai Levéltár főlevéltárosa, valamint dr. Németh Ferenc egyetemi tanár, művelődéstörténész voltak.

Minden résztvevő emléklapot, könyvet és alkalmi ajándékot kapott. A díjazottak 2 napos kiránduláson vehetnek részt. A verseny kísérőprogramjában vajdasági alkotók munkáiból összeállított Szent László-kiállítás és a Szent Longinus Hagyományőrző Egyesület műsora szerepelt.