2024. március 28., csütörtök

Madarak akcióban

Gergely József, lapunk fotóriportere harmadszor is díjazott

A belgrádi székhelyű Ragadozóvédelmi Alapítvány XIII. alkalommal hirdette meg októberben a Madarak akcióban elnevezésű természetfotó-pályázatát.

A nagy hagyományokra visszatekintő pályázat minden évben egyaránt mozgósítja a természet és madárfotózással foglalkozó hazai amatőr és hivatásos fotósokat egyaránt. Az idei pályázatra 16 fotós 62 alkotást küldött be elbírálásra. Az elismert fotósokból álló szakmai zsűrinek nehéz feladata volt eldönteni, hogy vajon a sok izgalmas, a madarak életéből kiragadott látványos pillanatokat megörökítő fotó közül melyiket emeljék ki és díjazzák.

Lapunk újságíró-fotósának, Gergely Józsefnek a munkája, amely egy kiterjesztett szárnyakkal éppen leszálló, száraz ágra landoló búbos bankát ábrázol, elnyerte a pályázat első díját. Munkatársunk a pályázat 13 éves történetében immár harmadízben végzett az első helyen, ezért a bírálóbizottság úgy döntött, hogy a következő évi kiírástól már csak versenyen kívül szerepelhet a természetfotóival.

A díjazott képekkel együtt a zsűri 14 szerzőtől 30 fotót választott ki, amelyekből december 1-jén 19 órai kezdettel a belgrádi vasutas képzőművészek egyesületének galériájában egyhetes kiállítás nyílik az érdeklődő közönség számára. A kiállítás látogatói szavazhatnak a nekik legjobban tetsző fotóra.

Az a kép, amely a legtöbb szavazatban részesül, kapja a közönségdíjat. A Ragadozóvédelmi Alapítvány a hagyományok folytatásaként a pályázatra beérkezett 13 legjobb madárfotóból nagyméretű színes falinaptárt készít 2018-ra. A győztes búbos banka fotóból pedig posztert nyomtatnak a kiállítás megnyitójára.