2024. április 19., péntek

Bővül a Kostolac hőerőmű

A kínai partnerek segítségével épülő blokk 613 millió dollárba kerül

Új, 350 megawatt teljesítményű egységgel bővül a Kostolac hőerőmű. Csaknem három évtizede ez az első ekkora méretű beruházás a szerbiai energiaszektorban. A Kostolac B3 egység alapkövét Ana Brnabić kormányfő helyezte le. Közölte, hogy Szerbia és Kína közös projektumainak értéke ebben a pillanatban hatmilliárd dollár, de az együttműködés folyatódik, hiszen ő hamarosan Budapesten találkozik Kína kormányfőjével, s újabb két szerződést írnak alá. Az egyik az Obrenovac–Belgrád hővezeték, a másik pedig a 11-es korridor Preljine és Požega közötti szakaszának megépítésére vonatkozik.

Milorad Grčić, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) megbízott vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy Szerbiában legutóbb 26 évvel ezelőtt épült ehhez hasonlóan nagy energiatermelő létesítmény. Az új egység 5 százalékkal növeli az EPS kapacitását. A hőerőműben eszközölt beruházások értéke összesen 715 millió dollár, ebből az épülő blokk 613 millió dollárba kerül.

Tong Zi Gang, a kínai vállalkozó cég alelnöke az alapkőletétel alkalmával azt ígérte, hogy tiszteletben tartják a szerződést, a szerbiai törvényeket és a helyi szokásokat. Szavai szerint ez a projektum komoly követelményekkel szembesíti az építőket, ezért a résztvevő kínai cégek igyekeznek a legjobb szakembereiket és a legjobb felszerelést rendelkezésre bocsátani.

Li Man Chang, Kína belgrádi nagykövete megköszönte a szerbiai állami vezetőknek, hogy alkalmat adtak a kínaiaknak e projektum kivitelezésében való részvételre, Aleksandar Antić energiaügyi miniszter pedig hangsúlyozta, hogy ez lesz Szerbiában a legkorszerűbb energiatermelő létesítmény, amely igazodik a környezetvédelmi előírásokhoz. Az országban a beruházások tekintetében az energiaszektor vezet, a projektumok értéke csaknem elérte a hárommilliárd eurót.

Mint Antić mondta, az energiarendszer stabil, a most épülő objektumok kapacitása megközelíti az 1000 megawattot, ami azt jelenti, hogy Szerbia az energiaügyek tekintetében független.