2024. április 19., péntek

Soros szerint félremagyarázzák a nézeteit

Soros György magyar származású amerikai üzletember, arra hivatkozva, hogy nem hallgathat tovább, kifejtette véleményét a nemzeti konzultációval kapcsolatban. Szerinte a magyar kormány által indított kampány szándékosan félremagyarázza az ő nézeteit. A filantrópnak aposztrofált tőzsdespekuláns a magyar kormányt gyűlöletkeltéssel vádolja és az általa támogatott civil szervezetek miatt aggódik.

A Financial Times című brit gazdasági napilap online kiadásán hétfő reggel megjelent telefoninterjúban a magyar–amerikai nagyvállalkozó elmondta: eddig tartózkodott attól, hogy nyilvánosan kommentálja Orbán Viktor támadásait, ám most úgy érzi meg kell szólalnia, mert félti az általa támogatott civil szervezetek biztonságát.

„Tragédia Magyarországnak, hogy kormánya gyűlöletkeltéssel és a lakosság félrevezetésével törekszik megtartani hatalmát” – mondta Soros György.

Azt mondta: most már az általa támogatott magyarországi civil szervezetek biztonságát félti, miután Orbán Viktor a magyar felderítő szolgálatokkal akarja megfigyeltetni e szervezetek tevékenységét. Az ellene folyó kampány szerinte az ő nézeteinek „szándékos félremagyarázása”, amelynek célja a választók figyelmének elterelése az oktatás és az egészségügy rossz állapotáról.

„Nem maradhatok tovább csendben, mivel attól félek, hogy az a minapi bejelentés, miszerint a magyar hírszerző szolgálatok vizsgálatot kezdenek, felveti annak a veszélyét, hogy nem csupán szervezetek, de egyéni vezetők ellen is üldöztetés indul” – mondta Soros György.

A menekültkérdésben elfoglalt álláspontjáról kifejtette: ő egy olyan európai uniós megfeleltetési módszernek a szószólója, amelynek alapján a menekülteket azokba az országokba küldenék, amelyek be akarják őket fogadni, és amelyekben a menekültek is maradni szeretnének. „A lényeg az, hogy ez az elosztás tisztán önkéntes lenne, vagyis ez homlokegyenest ellenkezik azzal, amivel propagandakampányában a magyar kormány engem vádol” – idézi a brit lap a milliárdost.

A Financial Timesban megjelent interjúra Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője reagált.

„Soros György frontális támadást indított Magyarország ellen” – jelentette ki Gulyás Gergely hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A frakcióvezető szerint eddig azt tapasztalták, hogy Soros György az általa támogatott szervezeteken, az Európai Parlamenten, brüsszeli szövetségesein és alapítványain keresztül támadta a magyar kormányt és Magyarországot, de most személyesen is beszállt a küzdelembe.

Hozzátette, Sorosnak a migrációval kapcsolatos javaslatait – „brüsszeli szövetségesein keresztül” – sikerült átvinni az EP-n. A testület egy olyan határozatot fogadott el – folytatta –, amelyet „Soros egyik szövetségese” terjesztett elő, és amely „feketén-fehéren tartalmazza a kötelező, felső korlát nélküli betelepítési kvótát”, az EU-ba lépő migránsok automatikus betelepítését, a felgyorsított családegyesítést – amely Németországban olyan vitákhoz vezetett, hogy úgy tűnik, a koalíció sem tud létrejönni –, és tartalmazza a betelepítést elutasító országok megbüntetésének szándékát is.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az EP-tervezet olyannyira nem titkolja Soros György szerepét az ügyben, hogy a civil szervezeteket is bevonja a menekültügyi eljárásokba.

A frakcióvezető úgy összegzett: Soros György azért fenyegeti most már nyíltan Magyarországot, mert a magyar migrációs politika továbbra sem akar engedni a bevándorlást támogató erőknek.