2024. április 20., szombat

Jó törvény, rossz törvény

Az ellenzék tiltakozik az ellen, hogy a törvényben angol kifejezések sokasága szerepeljen

A parlament a módosítási indítványok egyenkénti megvitatásával folytatta rendes ülését, amelynek a napirendjén három egészségügyet érintő törvényjavaslat szerepel. Egyrészt a gyógyászati eszközökről szóló törvényjavaslatról, az egészségügyi dokumentációról szóló törvény módosításáról és a klinikai központok felújítására, az Európai Beruházási Banktól igényelt kölcsönről szóló megállapodás kapcsán folyik a vita. Az ülés az ellenzék egy részének tüntetésével kezdődött, akik azt állították, hogy a gyógyászati eszközökről szóló törvényben túl sok az angol kifejezés, illetve rosszul írták át az európai törvényekből.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, aki jelen volt a parlament ülésén, hogy a felmerülő kételyekre válaszolhasson, illetve ha indokoltnak találja, a benyújtott módosítási indítványokat elfogadja, az ellenzék tiltakozását politikai megnyilvánulásnak ítélte, és arra kérte tagjait, ne ilyen módon  fejezzék ki elégedetlenségüket. Szavai szerint a pácienseket az egészségük és nem az ellenzék bírálata érdekli.

A hatalmi pártok ugyanakkor folyamatosan arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyógyászati eszközökről szóló törvény javít az orvosi ellátás minőségén, jelentős mértékben lecsökkenti majd a hamisított eszközök részvételét a szerbiai piacon.

Miután a napirenden szereplő törvényre a képviselők több mint 500 módosítási javaslatot nyújtottak át, a képviselők vitája várhatóan napokig eltart.