2024. március 29., péntek

Letartóztatási hullám söpört végig Szerbián

Az Azotara igazgatóját, a bácsi és magyarkanizsai rendőrállomás vezetőit is letartóztatták

Egy összehangolt rendőrségi akció során a Belügyminisztérium közlése szerint Szerbia több városában összesen 93 személyt tartóztattak le, 38 további személy ellen tettek bűnvádi feljelentést a korrupciós ügyek, egyéb bűncselekmények elkövetése miatt. Az előállított személyek között van Miljan Đurović, pancsovai HTP Azotara nitrogénművek igazgatója és Staniša Nenadić, a bácsi rendőrőrs vezetője is. A hírek szerint bekísérték a bácsi és magyarkanizsai rendőrállomás parancsnoki körének további tagjait is.

Belgrád, Újvidék, Szabadka, Pancsova, Nagykikinda, Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Leskovac és Vranje területén történtek letartóztatások. Az eddigi értesülések szerint egyebek mellett gazdasági bűnözéssel, csúszópénz elfogadásával és adásával, adócsalással, kábítószer törvénytelen előállításával, birtoklásával és értékesítésével, zsarolással, rablással, fegyverek törvénytelen előállításával, tartásával, viselésével és értékesítésével, közveszélyokozással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják az elfogott személyeket.

Az elfogott 93 személy közül 37-et valamilyen gazdasági bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Ennek a csoportnak a tagjai a feltételezések szerint 2009-től egészen napjainkig 8,35 millió euróval rövidítették meg a köztársasági és a vajdasági tartományi büdzsét, valamint több helyi önkormányzat költségvetését.

Az akciók során összesen hat rendőrségi vezetőt kísértek be, de Trstenik községi vezetőjének, a környezetvédelmi minisztérium egyik felügyelőjének, az igazságügyi minisztérium alkalmazottjainak, niši és vranjei városi önkormányzati tisztségviselőknek, zaječari és leskovaci adóhivatali alkalmazottaknak, s a niši villanygazdaság foglalkoztatottjainak a kezére is bilincs került.

Általános bűnözés miatt és kábítószer-csempészet miatt tartóztattak le 56 személyt. A hatóság lefoglalt 3,3 kilogramm marihuánát, 170 gramm heroint, 53 gramm kokaint, 280 gramm amfetamint, ecstasy tablettákat, kábítószermennyiség-növelő anyagokat, digitális mérlegeket. Öt pisztolyt, egy automata fegyvert és két vadászpuskát, 1.582 töltényt, egyéb robbanószerkezeteket is elkoboztak. A bűncselekmények végrehajtásával kapcsolatosan mobiltelefonokat, gépjárműveket és számítógépeket is lefoglalt a rendőrség az akció során.