2024. április 25., csütörtök

Biztos léptekkel a virtuális világban

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a fiatalok még kiszolgáltatottabbá válnak

Tatjana Matić, a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium államtitkára a gyermekek világnapja alkalmából kijelentette, hogy az elektronikus zaklatás manapság az egyik fő problémának számít. Elmondása szerint a minisztérium feladatai közé tartozik, hogy a gyerekek biztonságát megfelelő szintre emelje ezen a téren.

Hangsúlyozta, hogy a gyermekek biztonságos internethasználatát segítő központ egy új felületet hozott létre. A www.pametnoibezbedno.gov.rs weboldalon a polgárok bejelenthetik a különféle bántó és kéretlen tartalmakat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a központ 19833-as telefonszámán segítséget kérhetnek.

– A központ munkatársai országszerte oktatójellegű előadásokat tartanak a témában. Múlt héten a kamenicai és a smederevói általános iskolák tanulói és szüleik ismerkedhettek meg az elektronikus zaklatás problémáival. Az előadók év végéig további 10 iskolába látogatnak el – mutatott rá Tatjana Matić, és hozzátette, hogy 2017-ben több mint 20 iskolában mintegy 2000 diák és csaknem 600 szülő vett részt az előadásokon.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a központ új internetes oldaláról az iskolák, szervezetek, polgári csoportok munkatársai letölthetik az elkészült prezentációkat, és jelentkezhetnek az előadásokra.