2024. március 29., péntek

Ha esik és fúj, bent is szórakozhatunk

A hideg idő beálltával egyre kevesebb a lehetőség a szabadtéri aktivitásokra, és ez leginkább a gyermekeket érinti. Nehezen indulunk kifelé, de az sem megoldás, ha egész nap a tévé vagy a számítógép mellett gubbaszt a gyerek. Feltevődik a kérdés, hogy Újvidéken hová vihetjük gyermekinket, ha kint beáll a novemberi szürkeség, és az sem mellékes, mennyi pénzébe kerül ez egy-egy családnak.

A telepi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kiváló programot nyújt a legkisebbek számára, a hétvégi Játszóház vagy a küszöbönálló Petőfi Napok kiváló műhelymunkákat kínálnak a magyar ajkú gyermekek számára.

A SPENS fedett korcsolyapályája és a fedett medencéi megfelelő, szabadidős aktivitási lehetőséget nyújtanak már több évtizede. A középkorosztály még biztos emlékszik arra, hogy régebben mindössze 100 dinárért jókat szórakozhattunk ezeken a helyeken. A gyermekjegy most 12 éven aluliak számára váltható ki. A délelőtti belépők a medencére és a korcsolyapályára felnőtteknek 200 dinárba kerülnek, a gyermekjegy pedig 150 dinárba. A délutáni váltásokra és a hétvégén 200, illetve 250 dinárért válthatók jegyek.

Azok, akik ritkábban járnak korizni, azoknak korcsolyát is kell bérelniük, a délelőtti váltásra a bérlés díja 100 dinárba, a délutáni váltásra pedig 150 dinárba kerül gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A birkaáztató esőben kiváló választásnak mutatkozik a mozizás is, a jegyek hétköznap 300 és 450 dinár között alakulnak, attól függően, hogy 2D-ben vagy 3D-ben vetítik a filmet. Hétvégén általában kicsit drágább ez a mulatság.

Az Újvidéki Anyukák Egyesületében azon a véleményen vannak, hogy nem csupán a jegyre szükséges pénzt biztosítani, hiszen ivóvíz, üdítő vagy egy kis rágcsálnivaló nélkül gyorsan „megunják” a gyerkőcök a „kikapcsolódást”, főleg ha több óra hosszas buliról van szó. – Én azt ajánlanám, hogy először is tájékozódjanak alaposan az ingyenes szórakozási lehetőségekről, ezekből igaz kevesebb van, és nem rendszeresek, de időről időre szerveznek ingyenes műhelymunkákat, melyeket érdemes meglátogatni. Ha a szülőknek éppenséggel nincs kedvük kitenni a lábukat a szoba melegéből, akkor otthon is számos kreatív szórakozási lehetőséget biztosíthatnak a kicsik számára, az internet rengeteg lehetőséget kínál. Én személyesen nagyon szeretem a színházi előadásokat, vagy a művelődési rendezvényeket, szerencsére városunk bővelkedik bennük, csak idejében kell tájékozódni az eseményekről – mondta Svetlana Bogićević, az Újvidéki Anyukák Egyesületének tagja a Vajdasági Rádió- és Televíziónak.