2024. március 28., csütörtök

Nyolcvankét nap Amerika körül

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében csütörtökön este nagy érdeklődés övezte Gazsó Orsolya képes úti beszámolóját, melyet amerikai tartózkodásáról készített.

Gazsó Orsolya

Gazsó Orsolya

Mint a beszámoló elején elhangzott, ez az amerikai utazás egy pályázatnak köszönhetően valósult meg. A pályázatot az Amerikai Magyar Koalíció hirdette meg mint szakmai gyakornoki programot, melynek lényege, hogy a pályázat nyertesei Amerikában a szakmájukkal kapcsolatos munkát végeznek, miközben nemcsak a szaktudásukat, hanem angol nyelvtudásukat is fejleszthetik, és az ottani tapasztalataikat később saját országukban, városukban, munkahelyükön is kamatoztatni tudják.

- Az Amerikai Magyar Koalíció pályázatán mintegy nyolcvan eddigi jelentkező közül én voltam a második, aki Vajdaságból pályázott. Legtöbben Magyarország és Erdély területéről jelentkeztek. Washingtonba érkeztem, ahol az Amerikai Magyar Koalíció központja is van, és ez volt az úgynevezett bázis, ahonnan később csillagtúráztam. Kulturális menedzserként pályáztam, és az volt a feladatom, hogy figyeljem és segítsem a kulturális intézmények munkáját. Részt vettem továbbá a magyarországi nagykövetség washingtoni kirendeltségének munkájában is. Itt megismerkedtem az ottani diplomatákkal. Washingtonon kívül ellátogattam több amerikai nagyvárosba is. Találkoztam ott élő magyarokkal és magyar származású, de magyarul már nem beszélő emberekkel is, akikkel jó kapcsolatot alakítottam ki ott-tartózkodásom során. Igyekeztem minél több nevezetességet meglátogatni, így elmentem többek között a Metropolitan Múzeumba, a Capitoliumba, a Smithsonian Intézetbe és a Guggenheim Múzeumba is. Élőben láthattam, hogyan ünneplik a függetlenség napját, ami július 4-én van. Ilyenkor egész Amerika ünnepel. Azt tapasztaltam, hogy az amerikai emberek nagyon közvetlenek és segítőkészek – mesélte Gazsó Orsolya a könyvtár padlástermében összegyűlt népes hallgatóságnak.

Képes úti beszámolójából, amely mintegy három hónap élményeit ölelte fel számos érdekességet megtudhattunk.