2024. április 19., péntek

Gyöngybagoly- és szalakótavédelem

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület tagjai számos akciót szerveztek, melyek  természeti értékeink fennmaradását és megőrzését szolgálják. Többek között a Gyöngybagolyvédelmi Program, valamint a Szalakótavédelmi Program is közéjük tartozik, ezeket az egyesület tagjai más egyesületekkel karöltve önkéntesen valósítják meg.

November elején zajlott a szalakótaodúk és gyöngybagoly-költőládák tisztítása, valamint néhány újabb odú is kihelyezésre került. Az önkéntesek bejárták nemcsak Topolya környékét, hanem mindazokat a helyeket, ahová szalakótaodút, illetve gyöngybagoly-költőládát helyeztek ki. Az akció így érinti Topolya mellett Zenta, Magyarkanizsa, Szabadka, Ada és Kishegyes községeket is. Ennek apropóján az egyesület ornitológiai szakcsoportjának vezetője, Sihelnik József számolt be az önkéntes munka eredményeiről.

- A Szalakótavédelmi Programot a Riparia Természetbarátok Egyesülete kezdeményezte, majd egész Vajdaságra kiterjedt a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület által. Így kapcsolódott be egyesületünk is ebbe a munkába, melynek célja a szalakótaállomány növelése oly módon, hogy megfelelő költőhelyet biztosítunk számukra. Ennek az önkéntes munkának köszönhetően a szalakóták száma a kezdeti 10-ről 250 párra gyarapodott. Ez azt bizonyítja, hogy nem volt hiábavaló a programban részt vevők munkája. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy Topolya község területén, a Gunaras melletti Nagyvölgyön az idén regisztráltuk az első szalakótaköltést. A Gyöngybagolyvédelmi Program az előzőtől eltérően kifejezetten egyesületünk projektje, célja pedig szintén a madarak megtelepítése vidékünkön. A program kezdetén a város területén nem volt még költő gyöngybagolypár – egy párról tudtunk Bajsán –, az idén viszont több pár is megtelepedett. Az idén a Szerb Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma támogatásának köszönhetően további költőládák elkészítése és kihelyezése vált biztosítottá – nyilatkozta Sihelnik József, az Arcus Környezetvédő Egyesület madártani szakcsoportjának vezetője.