2024. április 20., szombat

Akácerdőket telepítenek

Hosszú távú elképzelések szerint növekednek az erdős területek Topolya községben – A facsemetéket beszerezték, a napokban kezdődik ültetésük

Topolyán és a község kistelepülésein több lépésben fokozott erdősítésbe kezd az önkormányzat. Tavaszig több mint 60 hektár állami földterületen ültetnek akáccsemetéket. Kislinder Gábor  polgármester pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy erre a célra egyelőre 12 millió dinárt irányoztak elő, amit a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap állami földek bérletéből befolyt eszközeiből biztosítanak.

Nagyon nagy szükség van szélfogó sávokra és erdős részekre Topolya község területén

Nagyon nagy szükség van szélfogó sávokra és erdős részekre Topolya község területén

- Vajdaság, mint tudjuk erdőkben nem számít gazdag vidéknek, sajnos Topolya e téren még a tartományi átlagtól is alulmarad, hiszen a község összterületének csupán egy százalékát borítja összefüggő fás terület. Az erdősítési célokkal hosszú távon mindannyian csak nyerhetünk, hiszen az erdősávoknak nemcsak a hófúvások alkalmával lenne jelentős szélfogó szerepük, hanem a vadállomány megtartásában is, a környezetvédelmi szempontok pedig mindent felülírnak – mutatott rá a községi elnök, aki ráirányította arra is a figyelmet, hogy vidékünkön gyökeresen át kell alakítanunk az eddigi berögződéseinket a fákhoz való meggondolatlan viszonyulásunkat illetően.

- Topolyán, a Szabadkai út mentén és a Zajác dűlőben, a tó erre előirányozott környékén, Gunarason a Vince-dűlőben, Zentagunarason a falut Topolyától elválasztó dűlőút menti, északi fekvésű állami földterületen, Bajsán több dűlőben, illetve Pannónia irányában, Bácskossuthfalván a régi téglagyár völgyében, Pacséron pedig a népnyelven Oblák-szállásnak nevezett területen. Ezek a földek nehezen művelhető, szinte kiadhatatlan parcellák – mondta Kislinder, akitől megtudtuk azt is, hogy a polgárok gyakran más jellegű fák ültetését szorgalmaznák, mint amik a földbe kerülnek, de bizonyos területek esetében figyelembe kell venniük a rájuk vonatkozó előírásokat is, illetve azt, hogy melyik fajta tűri a mi – gyakran hosszú, száraz vagy erős szeles – környezeti feltételeinket. Így került előtérbe a Bajsai útra ültetett szibériai szilfa is, ami a szakvélemények szerint azért praktikus, mert tűri az erős széllökéseket, és nem igényel metszést. A tölggyel kapcsolatban a települések esetében tekintettel kell lenni arra, hogy az évtizedek során hatalmasra növő fák gondot okozhatnak a házak között vagy a közlekedésben.

Kislinder Gábor

Kislinder Gábor

Az akácfaültetés céljából meghirdetett közbeszerzési pályázatot a kaboli (kovilji) Ravni Budim vállalat nyerte meg. Az ő feladatköre volt a csemeték beszerzése – ami már megtörtént –, illetve az elültetése is, amit az időjárási feltételek függvényében kezdenek el a napokban, és várhatóan márciusban fejezik be.

- A község korábban próbálkozott a közmunkások vagy iskolások segítségét kérni ebben a feladatban, de a tapasztalat azt mutatja, hogy azért ez mégis csak körültekintést igénylő, felelősségteljes munka, és az elképzelt takarékosság a végén nem fizetődik ki. Ez alkalommal az akácot szaporítjuk a községben, de bizonyos települések utcáira egyéb fák is szóba kerültek. A lehetőségeinkhez mérten igyekszünk újratelepíteni azokat a fasorokat, amelyek a közelmúltban kiszáradtak – a Gunarasi úton tönkrement lombosokra, illetve a Pannónia közelében megbetegedett fenyvesre gondolok – árulta el Kislinder.

A Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap anyagi forrásainak felhasználási terveit  – ezúttal a nehezen megművelhető állami területek fásítási elképzeléseit – a mezőgazdasági minisztérium felé először meg kell indokolni, a terveknek csak a felsőbb jóváhagyás adhat zöld utat, ezenkívül a községi képviselő- testületnek is rá kell bólintania. Ez erre a programra fokozottan érvényes volt, hiszen a szóban forgó területek bérleti díjából eddig jelentős összeg folyt be az állami kasszába – csaknem 10 millió dinár. Ennek bizonyos százalékától a jövőben elesik a község is, de pillanatnyi veszteségnek a hosszú távú hatása sokkal inkább meghálálja magát.