2024. április 20., szombat

Ki mit tud demokráciából?

Játékos vetélkedő középiskolásoknak

A demokráciára való nevelés, az állampolgári ismeretek megszerzése, és az emberi jogok megismerése napjainkban létfontosságú az egyén számára. Ezen tudás megszerzését szolgálják az olyan tantárgyak, mint például a polgári nevelés vagy az alkotmány és polgárjog.

Jerasz Anikó, Sárközi István, dr. Pálffy Ilona és dr. Babity János (kép: Gergely Árpád)

Jerasz Anikó, Sárközi István, dr. Pálffy Ilona és dr. Babity János (kép: Gergely Árpád)

A középiskolások polgári nevelése céljából a magyarországi Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága megszervezte a Demokrácia 1×1 2017 elnevezésű játékos vetélkedőt, amelynek első vajdasági középdöntőjére pénteken került sor Szabadkán, a Műszaki Szakfőiskolán. A rendezvényen tizenegy négyfős csapat képviseltette magát Szabadkáról, Topolyáról, Magyarkanizsáról, és egyetlen horvátországi résztvevőként az eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központ csapata. A középdöntőt megelőzte egy iskolai szintű elődöntő, hogy kiderüljön: egy-egy iskolából mely csapatok a legfelkészültebbek. A csapatoknak különböző feladatokat kellett megoldaniuk, tesztet kitölteniük, prezentációt készíteniük szabadon választható, a demokráciához köthető témakörben. A pénteki középdöntő két legjobb csapata továbbjutott a budapesti döntőre, ahol az egész Kárpát-medencéből érkező csapatokkal kell majd megküzdeniük. A középdöntő ünnepélyes megnyitójának elején Fürstner Igor, a Műszaki Szakfőiskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke szólt a résztvevőkhöz. Beszédében kiemelte:

– Az itt jelen lévő diákok már tudják, mert megtanulták, hogyan működik egy demokratikus állam, milyen a berendezkedése, intézményrendszere, választási rendszere. Köszönet illeti a felkészítőtanárokat, akik erőt és fáradtságot nem kímélve adták át tudásuk legjavát a tanulóiknak – fogalmazott Jerasz, aki azt is elmondta, hogy Vajdaságban 24 középiskola 75 csapata, ami közel 300 diákot jelent, mérte össze tudását az első fordulóban. Míg a pénteken és ma, szombaton Zentán megtartott két középdöntőben 12 középiskola 24 csapata vesz részt, amelyek közül négyen képviselhetik Vajdaságot a döntőben.

A rendezvényen tizenkét négyfős csapat képviseltette magát

A rendezvényen tizenkét négyfős csapat képviseltette magát

A megnyitón jelen volt dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, aki elmondta, hogy a vetélkedő ötlete három évvel ezelőtt merült fel, és Magyarországon az elmúlt két évben már tartottak hasonló jellegű vetélkedőt a középiskolásoknak. A megmérettetésnek, amelynek központjában a választások és a választási rendszer állt, nagy sikere volt. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a vetélkedőbe bevonják a határon túli magyarokat is, azzal, hogy a témát kiszélesítik a demokrácia általános ismereteire és az emberi jogokra is. A kora ősszel meghirdetett vetélkedőre 159 határon túli csapat nevezett be, ami felülmúlta minden előzetes elvárásukat. A legnagyobb számban vajdasági csapatok jelentkeztek. Pálffy elmondása szerint a diákok felkészültek, tisztában vannak a jogaikkal, és felnőttként is van mit tanulni tőlük. A legjobb csapatok a tervek szerint Budapesten ellátogatnak a parlamentbe, és a döntő legjobbját igyekeznek Brüsszelbe is eljuttatni, mondta a választási iroda elnöke.

A Demokrácia 1×1 szabadkai középdöntőjének játékmestere Fedák Csaba volt. A tanulók teljesítményét a dr. Pálffy Ilona, dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, valamint Sárközi István, Kishegyes község képviselő-testületének titkára összetételű zsűri értékelte. A rendezvényen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.