2024. április 25., csütörtök

Életmentő készülék Oromon

Ismertté vált már Oromon a Malomfesztivál, az idén nyáron pedig megtartották az Oromiak Első Nagy Világtalálkozóját. Éppen ez a két egybefonódó rendezvény is adta az ötletet, hogy azok ne kizárólag a szórakozásról szóljanak, hanem a jótékonykodást is emeljék be a programba. Ilyen tevékenység volt az az adománygyűjtés, amelybe augusztusban fogtak, és amelynek a gyümölcse most érett be. A névtelen adományozók mellett magánvállalkozók és vállalatok is az ügy mellé álltak, amikor gyűjtést szerveztek egy defibrillátor beszerzésére.

Az életmentő készülék hivatalos átadása

Az életmentő készülék hivatalos átadása

Az oromi egészségügyi rendelőben már régóta hiányzik egy olyan berendezés, amely az alapfölszerelés része kellene, hogy legyen. Éppen ezért az oromi rendezvényeken a gyűjtés egy defibrillátor beszerzését szolgálta. A befolyt összegből futotta egy Schiller márkájú életmentő készülék beszerzésére, amelyet már be is üzemeltek a rendelőben. Az átadóünnepség csütörtökön volt, a magyarkanizsai egészségház igazgatónője, Gyólay Karolina vette át az ajándékot a helyi közösség elnökétől, Lékó Róberttől.

Az igazgatónő elmondta, hogy az oromi az egyik legtávolabbi része a Magyarkanizsához tartozó rendelőknek, és annál is inkább örülnek ennek az ajándéknak, mert ez valójában egy életmentő eszköz.

– Ebben az intézményben délelőttönként van rendelés, viszont szerencsénkre állandó ügyeletet is tart egy másik orvosunk, aki oromi lakos. Ez a készülék újraélesztésre használható, illetve amíg ki nem érkezik a mentőszolgálat, nagyon nagy szolgálatot tehet. Ez egy félautomata készülék EKG-kijelzővel. Elektródákkal összekötjük a beteggel, illetve ha elektrosokkra van szükség, akkor figyelmeztet a gép, és egy gombnyomással meg is lehet ezt tenni.

Lékó Róberttől megtudtuk: 436 ezer dinár gyűlt össze, melyből 396 ezret költöttek a legkiválóbb márkájú defibrillátorra, a fennmaradó összegből pedig kisebb, további alapeszközöket tudnak beszerezni, hogy még jobbá tegyék az oromi egészségügyi ellátást.