2024. április 25., csütörtök

Mondjunk nemet!

A Vöröskereszt kishegyesi szervezete tréninget tartott a szenvedélybetegségek elleni küzdelemről az általános iskolások számára

A november szenvedélybetegségek elleni küzdelem hónapja a Vöröskereszt számára. Ennek jegyében a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete intenzív tréninget tartott a héten az általános iskolás diákok számára. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a programban 30-40 felsős diák vett részt a község mindhárom iskolájából. A gyerekek maguk jelentkeztek erre a tréningre.

A tréning résztvevőinek egy csoportja

A tréning résztvevőinek egy csoportja

– November a függőségbetegségek elleni küzdelem hónapja a Vöröskereszt éves programjában, ezért a kishegyesi községi szervezet is eseményeket, képzéseket tart ennek kapcsán. Az előző évektől eltérően az idén komolyabb programot szerveztünk az általános iskolás gyerekek számára. A község mindhárom általános iskolájának diákjai egy csaknem hatórás intenzív tréningen vehettek részt. Bízunk benne, hogy a tréning után a résztvevők a saját iskoláikban is szerveznek előadásokat a szenvedélybetegségek elleni küzdelem kapcsán, és sikeresen átadják az elsajátított tudást. Meglátásunk szerint ez a megközelítés sokkal sikeresebb lesz, mintha egy frontális óra keretében ismertetnék az erre vonatkozó tudnivalókat a diákokkal – mondta el a Vöröskereszt községi titkára.

A Vöröskereszt által szervezett tréningen orvosok, pszichológusok, egészségügyi nővérek és a szervezet aktivistái foglalkoztak a gyerekekkel. Fontányi fontosnak tartotta kiemelni, hogy minden előadó önkéntesen vett részt a programban, épp ezért közösségépítő jelleggel is bírt. Szerb és magyar nyelven is tartottak tréningeket.

– A téma a szenvedélybetegségek elleni küzdelem, ezen belül külön hangsúlyt kapott a dohányzás, az alkoholizmus és a kábítószer-függőség. A témák részletes feldolgozását a gyerekek igényeihez alakítottuk, azzal foglalkoztunk inkább, ami őket érdekelte ezzel kapcsolatban. A megelőzés egy olyan módját is ismertettük a tréning résztvevőivel, amely eltér az általános megelőző módszerektől. Ennek lényege az, hogy a gyerekeket felkészítettük arra, hogyan tudják elutasítani az ilyesmit, ha szembekerülnek vele. Ez egy üzenet a gyerekeknek és a szülőknek is, hogy valószínűleg előbb-utóbb olyan helyzetbe kerülnek, amikor felkínálják nekik vagy az alkoholos italt vagy a kábítószert. Mi arra próbáltuk felkészíteni őket, hogy ilyen  esetben hogyan álljanak ellen a társasági nyomásnak vagy a megfelelési kényszernek – számolt be a titkár.

A programot a Vöröskereszt községi szervezete önerőből valósította meg, és azt tervezik, hogy jövőre is szerveznek ilyen jellegű tréningeket.