2024. április 24., szerda

Takarékos csókai önkormányzat

Harminchárommillió dinárral nagyobb a bevétel a kiadásnál

Csókán a képviselő-testület minapi ülésén górcső alá vették a község kasszájába kilenc hónap alatt befolyt pénz felhasználását és a büdzsé év végéig várható bevételi lehetőségeit.

Ami a költségvetés háromnegyed évi alakulását illeti, elhangzott, hogy szeptember végéig a község kasszájába 280 millió dinár folyt be, míg a különböző kiadások 247 millió dinárt tettek ki. A háromnegyed évi mérleg tehát 33 millió dinár pozitívumot mutat, ami annak köszönhető, hogy a költségvetés felhasználói betartották a pénzügyi fegyelmet, és a községi határozatok szellemében jártak el.

A testület határozatot hozott a kommunális közvállalat 2015-ből fennmaradt, 5,3 millió dinárt kitevő nyereségének a felosztásáról. Az összeg kisebb hányadát, mintegy öt százalékát az alapító számlájára, tehát a községi költségvetésbe fizetik be. A fennmaradó közel ötmillió dinárból pedig fedezik a közvállalat időközben felhalmozott veszteségeit.

Legtöbb vita és észrevétel a Csóka Művelődési és Oktatási Központ alapszabályának a módosítása kapcsán hangzott el. Az ellenzékből politizáló képviselők kifogásolták, hogy a sporttevékenységet törlik a központ statútumából, hiszen nincs más községi szerv, amely hivatalosan foglalkozna a sporttal. Oláj Tibor, a képviselő-testület elnöke a bírálatok kapcsán elmondta, hogy az önkormányzat behatóan foglalkozik a probléma megoldásával.

A képviselők saját kérésére felmentették tisztségéből a Csókai Egészségház eddigi igazgatóját, dr. Tóth Barna Elvirát. A megüresedett igazgatói posztra hat hónapra szóló megbízatással Lévai Ibolya doktornőt nevezték ki, aki korábban már hat éven át sikeresen végezte az igazgatói teendőket, és erről a tisztségről vonult nyugdíjba. A nyugdíjas szakorvos alkalmazására az egészségügyre jellemző kifejezett szakember-elvándorlás miatt volt szükség.