2024. április 24., szerda

Díjkiosztó, kiállítás, színházi előadás, slam poetry

Adán rendezvénysorozattal ünnepelték meg a Szarvas Gábor Könyvtár napját
A képzőművészeti pályázat díjazottjai (Csincsik Zsolt felvétele)

A képzőművészeti pályázat díjazottjai (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán pénteken és szombaton a Könyvtárnaptár című képzőművészeti pályázat díjkiosztó ünnepségével, a pályázatra beküldött gyermekrajzokból összeállított kiállítással, a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégszereplésével és slam poetry esttel ünnepelték meg a Szarvas Gábor Könyvtár napját. A könyvtár képtárában pénteken megtartott díjkiosztón és gyermekrajz-kiállításon Csonka Áron könyvtárigazgató üdvözölte az egybegyűlteket és megköszönte az adai, moholi, törökfalui és völgyparti általános iskolás diákoknak és felkészítő tanáraiknak a részvételt a pályázaton. Az igazgató elmondta azt is, hogy az idén színvonalasabbá vált a könyvtár tevékenysége, miután az önkormányzati, tartományi és anyaországi támogatásokból fejleszthették a könyvállományt, az intézmény eszköztárát és infrastruktúráját, illetve kulturális rendezvényeket tarthattak. Majd Morvai Nagybali Tamara könyvtáros ismertette az általános iskolásoknak meghirdetett Könyvtárnaptár elnevezésű pályázat végeredményét. Kiemelte, hogy a könyvtár az idén másodszor hirdette meg a Könyvtárnaptár elnevezésű képzőművészeti pályázatot, amely a tavalyihoz hasonlóan sikeres volt, hiszen 87 pályázótól 93 pályamunka érkezett Moholról, Törökfaluból, Völgypartról és Adáról. A beérkezett műveket Bakos Anita képzőművész, rajztanár bírálta el. A 12 kiválasztott munkából állították össze a könyvtár 2018-as naptárát, amely 300 dináros adomány ellenében megvásárolható a könyvtárban. A 12 munkán kívül 5 különdíjat is kiosztottak a diákoknak.

A pályázat nyertesei: január – Boja Lúcia, február – Kőrösi László, március – Horti Zsombor, április – Tóth Leona, május – Bálint Medárd, június – Horvát Vivien, július – Pósa Katalin, augusztus – Csuzdi Loretta, szeptember – Solymosi Botond, október – Magó Lana Dianna, november – Nagy Dominik, december – Rác Alekszandra. A különdíjasok: Apró Dorina, Kósa Dorka, Bazsó Arnold, Lakatos Nikoletta, Bazsó Adrián.

A könyvtárnapi rendezvénysorozat keretében péntek este az adai színházteremben a Zentai Magyar Kamaraszínház Autótolvajok című előadását tekinthették meg az érdeklődők a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány támogatásával. Továbbá szombat este Adán, a The Box House kávézóban slam poetry estet tartottak, amelyen nagy érdeklődés mellett a műfaj kiváló vajdasági és magyarországi képviselői léptek fel, mégpedig Gömöri Eszter, Mészáros Péter, Galló Bence és Basch Péter.