2024. április 25., csütörtök

A zene, ami összeköt

Dezső János érdemelte ki a Kolarac Alapítvány plakettjét
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Dezső János, a Collegium Hungaricum, a belgrádi magyar intézet igazgatója vehette át tegnap az Ilija M. Kolarac Alapítvány működésének 139. évfordulója alkalmából kiosztott Kolarac Alapítvány plakettjének egyikét. Az elismerés indoklásában kiemelték, az intézet igazgatója a zene népszerűsítését használta fel a két intézmény tartós együttműködésének reményében, a szerb és a magyar közösség kapcsolatának megerősítéséhez.

Az Ilija M. Kolarac Alapítvány minden évben kiemeli azokat a személyeket, művészeket, illetve intézményeket, amelyekkel kiváló együttműködést valósított meg. Ebben az évben a Kolarac Alapítvány plakettjével tüntette ki Dezső János mellett a Belgrádi Egyetem Képzőművészeti Karát, dr. Mira Radojevićet, a belgrádi Bölcsészettudományi Karának rendkívüli tanárát, illetve Vladan Vukosavljević művelődési minisztert.

Milan Kulić újvidéki képzőművész a Diskord című kiállításáért vehette át a múlt idény legjobb tárlatáért járó díjat. A Kolarac Alapítvány galériájában felállított tárlat  június 6. és 24. között volt megtekinthető.

Az ünnepélyes díjkiosztó alkalmából a 2016-os év legsikeresebb fiatal zenésze, Dušan Panajotović tartott koncertet. A koncerten Johann Sebastian Bach, Eugène Ysaÿe, Claude Debussy és Henryk Wieniawski művek csendültek fel.