2024. április 24., szerda

Platinalakodalmára készül a brit királynő

Az angol monarchia évezredes történetében példátlan évfordulóra készül a londoni udvar: platinalakodalmát, vagyis 70. házassági évfordulóját ünnepli ma a 91 esztendős II. Erzsébet királynő és 96 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg.

A 21 éves Erzsébet hercegnő, VI. György király elsőszülött leánya és Fülöp, András görög herceg Korfun született fia 1947. november 20-án kelt egybe a londoni Westminster apátságban.

A több emberöltőn átívelő házasság története még a II. világháború előtt kezdődött. Erzsébet hercegnő ugyanis már kislánykorában beleszeretett a „hontalan”, fiatal brit–görög nemesbe, udvari krónikások szerint akkor, amikor – legalábbis hivatalosan – először találkoztak.

Az angol–brit monarchia eddigi történetében egyetlen uralkodói házaspár sem érte meg együtt 70. házassági évfordulóját.

A házaspár nem készül fényes ceremóniával a jeles hétfői évfordulóra. II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg hétfő este a windsori rezidencián szigorúan zártkörű ünnepi vacsorán látja vendégül a legközelebbi családtagokat és barátokat, de kérésükre az évfordulón semmiféle nyilvános ünnepség nem lesz, annál kevésbé, mivel Fülöp a nyár végén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől.

Az udvar mindazonáltal vasárnap közzétett egy friss ünnepi portrét, amelyet a windsori kastélyban készített a királynőről és férjéről Matt Holyoak neves brit fotográfus, a királyi posta pedig különleges, az eljegyzés és az esküvő korabeli fotóit reprodukáló bélyegsor kibocsátásával emlékezett meg a példátlan évfordulóról.