2024. március 29., péntek
Brüsszeli levelek 8.

Egy átlagos hét az Európai Parlamentben

Az aktuális brüsszeli levelemben rendhagyóan egy európai parlamenti (EP) képviselő mindennapjait szeretném bemutatni. Az EP érdemi munkája Brüsszelben és Strasbourgban zajlik. A bizottsági és frakció hetek Brüsszelben vannak, ahol előkészítik és megtárgyalják a plenáris ülés napirendi pontjait, amelyet később Strasbourgban vitatnak meg és fogadnak el a képviselők.

A mögöttünk álló hét egy strasbourgi plenáris hét volt, amit egy fontos esemény előzött meg. A Fidesz budapesti tisztújító kongresszusa, ahol a küldöttek egyhangúlag választották a kormánypárt élére (újabb két évre) Orbán Viktor miniszterelnököt. Örülök, hogy ott lehettem ezen a fontos eseményen, amely kiváló alkalom volt számos találkozó és megbeszélés lebonyolítására is.

Hétfőn a közlekedéssel és régiófejlesztéssel kapcsolatos jelentések voltak napirenden. A közúti közlekedés biztonságával kapcsolatos vitában kiemeltem: a legújabb biztonsági rendszereket mindenki számára elérhetővé kell tenni, mert csak így érhetjük el, hogy Európában csökkenjen az évi 25 ezer halálos és 135 ezer súlyos sérülést okozó balesetek száma.

Kedd szintén a közlekedéspolitika jegyében telt; egy képviselőtársammal megvitattuk a Mobilitási csomaggal kapcsolatos néppárti álláspontokat, majd következett a Lux-filmdíj átadása. Az EP az idén a Számi vér svéd–dán–norvég filmnek ítélte oda a díjat.

Az idei győztes alkotás egy 14 éves számi lányról szól, aki tizenéves korában a konzervatív svédek megaláztatásainak volt kitéve, majd azért küzdött, hogy egyenlő félként kezeljék. Végül identitását megváltoztatva tudta csak elkerülni sorsát.

Szerdán, a szavazás előtt Andrej Kiska szlovák államfő beszédét hallgathattuk meg, majd a parlament új alelnököket választott a megüresedett helyekre. A fideszes Járóka Lívia képviselőtársam személyében először lett roma származású alelnöke az EP-nek. Ezután részt vettem az Investing to Connect Europe elnevezésű konferencián, ahol hallhattuk és megtárgyalhattuk az Európai Bizottság (EB) 2020-ra vonatkozó közlekedéspolitikai terveit is.

Szerda késő délután tárgyalta az EP a második mobilitási csomagot, amelynek a vitájában szintén felszólaltam, s kértem az EB-t, hogy a párizsi klímacélok elérése mellett törekedjen arra is, hogy az európai autóipar megőrizze gazdasági teljesítményét, mert különben megeshet, hogy a veszteségek elvonják az eszközöket a károsanyag-kibocsátás hatékony csökkentésétől. 

Csütörtökön részt vettem az EP kisebbségi munkacsoportjának ülésén, ahol a franciaországi kisebbségi nyelvek helyzetével foglalkoztunk, ami különösen érdekes, hiszen Párizs jogilag nem ismeri el a kisebbségek létezését. Pedig Franciaország nyelvileg is sokszínű ország, baszk, katalán, okcitán, flamand, elzászi, breton és más nyelvi kisebbségekkel. A francia kormány azonban nem tulajdonít megfelelő figyelmet a nyelvi diverzitás megőrzésének. Ráadásul a 2015-ös adminisztratív reformmal a nyelvi kisebbségek sok esetben számbeli kisebbségekké váltak. Erejük így tovább csökkent.

Rövid pihenő után következik a parlamenti biztosságok hete Brüsszelben. Ülésezik majd a közlekedési bizottság, a regionális-fejlesztési bizottság, amelyeknek tagja vagyok, és egy a Nyugat-Balkánnal foglalkozó konferencián is részt fogok venni. A hét közepén meghallgatást tartunk az európai fuvarozás helyzetéről, amelynek az én irodám is társszervezője.

Ezek után frakcióhét következik brüsszeli mini plenáris üléssel. Karácsony előtt még egyszer ülésezünk Strasbourgban, Belgrádban pedig sor kerül a 7. EU–Szerbia Parlamenti Vegyes Delegáció ülésére is.

Brüsszel, 2017. november 17.