2024. április 19., péntek

Nem lesznek előrehozott parlamenti választások

A Szerb Haladó Párt az elnök javaslata mellett döntött

A Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić pártelnök javaslata mellett döntött, és ennek értelmében márciusban csak a fővárosban tartanak önkormányzati választásokat, de nem lesznek rendkívüli parlamenti választások.

A Szerb Haladó Párt döntését Maja Gojković, a párt elnökségi tagja ismertette. Mint mondta, a döntés tartalmas vita eredménye, több mint 500 főbizottsági tag támogatta, és csak négyen szavaztak ellene.

Hozzátette, hogy mindez elsősorban Szerbia, és kevésbé a Szerb Haladó Párt érdekeit szolgálja.

Ma a Szerb Haladó Párt Főbizottságának ülésén korábban Aleksandar Vučić államfő azt javasolta, hogy csak a fővárosban tartsanak választást jövőre.  

A párt elnöke emlékeztetett az elmúlt három év sikereire és kitért a párton belüli állapotokra is. Hangsúlyozta, hogy a párt tagsága önkritikus, voltak, akik elálltak, de új emberek is jöttek soraikba.

– Az elmúlt kilenc évben, amióta megalakult a haladók pártja, sok nehéz feladatot végeztünk el, voltak hullámvölgyek, de hullámhegyek is. Van amire büszkék lehetünk, van amire nem – mondta.

Szólt az ellenzékről, és arról, hogy mostmár nem a külföldi nagykövetek döntenek Szerbia sorsáról, hanem mi magunk. Hangsúlyozta, hogy négy évvel ezelőtt Brüsszelből azt üzenték neki, hogy lejárt az ideje, ő viszont akkor azt mondta: „elmegy aludni”.

Koszovót említve, ésszerűségre intette a párttársait, és arra, hogy inkább a jövőbe tekintsenek, mintsem a múltba.