2024. március 29., péntek

Tapasztalatszerzés és a kapcsolatok ápolása

Hatvan szerb és hatvan amerikai katonai ejtőernyős tartott közös gyakorlatot

A szerb és az amerikai katonaság ejtőernyősei, mintegy 120 katona tartott közös próbát pénteken a Lisičiji jarak Sportrepülőtéren. A közös bemutatón Aleksandar Vučić államfő is jelen volt, aki felszólalásában arra mutatott rá, hogy az ilyen gyakorlatok két ok miatt is fontosak: egyrészt a partneri kapcsolatok ápolása, másrészt pedig az egymástól való tanulás végett.

Szemtől szemben (Fotó: Beta)

Szemtől szemben (Fotó: Beta)

– Büszke vagyok a szerb ejtőernyősökre, akik bemutatták, a T11-es ejtőernyőkkel is ki tudnak ugrani a Hercules C130-as repülőből. Ezt azért emeltem ki, mert nincsenek körkupolás ejtőernyőink, a mi katonáink olyan ernyőkkel ugranak, amelynél jelentősen nagyobb a repülési sebesség. Fiaink bebizonyították felkészültségüket – hangsúlyozta az államfő.

Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete is jelen volt az ejtőernyős bemutatón. Kiemelte, a közös gyakorlatok fontos szerepet töltenek be a katonai erők interoperabilitása miatt, ugyanakkor az ilyen együttműködés nagyon fontos üzenetet hordoz magában, hiszen szerb és az amerikai katonák egymás mellett gyakorlatoznak, javítva a két katonaság viszonyát, miközben együtt készülnek fel a jövő kihívásaira.

– Azt gondolom, ez a mai nap üzenete. A mi katonáinkat lenyűgözte a szerb ejtőernyősök felkészültsége, és azt gondolom, sikeres volt ez a közös gyakorlat. Reményeim szerint a jövőben megismétlődik majd – mondta Scott.

A négymotoros, turbódugattyús Hercules repülőből az erős szél ellenére mintegy 60 szerb és 60 amerikai katona 300 méter magasból ugrott ki két fázisban, T11-es ejtőernyőkkel. Ezek az amerikai ejtőernyőcsomagok17 kilogramm súlyúak, tartalmaznak egy 9,3 méter átmérőjű, körkupolás ejtőernyőt és egy 7,3 méter átmérőjű, 7 kilogrammos tartalék ernyőt.

Bojan Kovačević kapitány, az ejtőernyősök egyike az ugrást követően kiemelte, a szerb ejtőernyőkkel sokkal könnyebb ugrani, hiszen a körkupolás ejtőernyő nem irányítható, a szerb katonaság ejtőernyője viszont igen, és jelentősen gyorsabb az érkezés, mintegy 5,8 méter másodpercenként.

Az amerikai és a szerb katonák közös gyakorlatozását követően újságírói kérdésre, miszerint változik-e majd Szerbia NATO-megítélése, Aleksandar Vučić azt válaszolta, Szerbia határozottan az EU-csatlakozás útján halad, és meg akarja őrizni katonai függetlenségét.

Arra kérdésre viszont, hogy a gyakorlatozás elősegíti-e majd a brüsszeli szerződés megvalósítását, az államfő elmondta, a szerb fél eleget tett a megállapodás szinte minden kitételének, már arra vár, hogy Priština is így cselekedjen. Hogy a közös katonai gyakorlat hozzásegít-e ehhez, erről Vučić csak annyit mondott, hogy minden segítség jól jön.