2024. április 19., péntek

Képkiállítás és díjátadó ünnepség

A Majsai Úti Általános Iskolában tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács kirándulássorozatának zárórendezvényét

A szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában tegnap tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács által támogatott kirándulássorozat zárórendezvényét. Az esemény kulturális programot foglalt magában, valamint kiállították a gyermekek által készített rajzokat és leporellókat. A díjkiosztóról Petkovics Mártát, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagját kérdeztük.

– Az ünnepségre a szabadkai általános iskolák harmadikos tanulóit hívtuk meg, valamint azokat a harmadikosokat, akik valamilyen díjban részesültek. Szép programmal készültünk, ahol a Juhász zenekar is fellépett, a műsor végén pedig tortával kedveskedtünk a gyerekeknek. Minden gyermekrajzot és leporellót kiállítottunk. Összesen több mint kétszáz egyéni rajz, valamint harminc leporelló érkezett a pályázatunkra. Az alkotásokat háromtagú bizottság bírálta el. Ők hoztak döntést arról, hogy ki kapja azt az okostáblát, amely a legjobb leporellóért járt. A bírálóbizottság tagjai Agárdi Hajnalka, Turkál Marianna és Kanyó Ervin voltak. A leporellók és rajzok mellett külön ki kell emelnünk Csonti Melinda tanárnőt és a felsőhegyi általános iskola diákjait, akik mind különleges technikával készült rajzokat küldtek be. Az egyéni díjazottaknak hét díjat osztottunk ki, köztük egy első, két második és három harmadik díjat, valamint egy különdíjat, a leporellókat beküldők között pedig egy fődíjat és két különdíjat ítéltünk oda. A színpadot a doroszlói tájház tárgyaival rendeztük be, ezzel is közelebb hozva a gyermekekhez az itteni kultúrát – mondta el lapunknak nyilatkozva Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja.

Az egyéni rajzok készítői közül az első díjas a felsőhegyi Nagy Némedi Viktor, második díjas a topolyai Rajcsán Rita és a felsőhegyi Nagy Vivien, harmadik díjas pedig a csantavéri Budemac Nikoletta, a hajdújárási Kozma Ábel és a felsőhegyi Kucor Loretta lett, míg különdíjban a felsőhegyi Kovács Réka részesült. Csonti Melinda felsőhegyi tanítónőt szintén különdíjjal jutalmazták odaadó munkájáért. A leporellók készítői közül az első díjat és az ezért járó interaktív táblát a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola vihette haza, különdíjban pedig magyarittabéi Miloš Crnjanski Általános Iskola és a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola részesült. Az eseményen jelen volt a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és munkatársai, a Forum Könyvkiadó Intézet csapata, valamint a program valamennyi támogatója.

Gergely Árpád

Gergely Árpád

A Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával az idén második alkalommal szervezte meg vajdasági kirándulássorozatát kisiskolás diákok számára. Az idei programban 1682 harmadikos tanuló és 141 osztálytanító vett részt. A kiránduló osztályok lakhelyüktől függően Szabadkát és Palicsot, Újvidéket és Péterváradot, Zentát vagy a nyugat-bácskai régióban Zombort, Doroszlót és a bácsi várat látogatták meg.