2024. április 24., szerda

A cél a korai megelőzés

Országszerte nagy volt az érdeklődés az ingyenes orvosi vizsgálatok iránt

A hétvégén Szerbia 104 intézményében tartottak ingyenes egészségügyi vizsgálatokat. Dr. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szeptemberben jelentette be, hogy a klinikai központokban, közkórházakban havonta egy alkalommal szerveznek a polgároknak orvosi vizsgálatot attól függetlenül, hogy van-e betegkönyvük vagy egészségügyi kártyájuk.

A miniszter elmondása szerint azok, akik a hétvégén nem jutottak sorra, időpontot kapnak egy későbbi kivizsgálásra.

– A megelőzés fontosságára szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét. Az előző akció során 17.000 polgárt vizsgáltak meg, és 600 betegnél diagnosztizáltak valamilyen problémát. A tény, hogy csupán egy nap alatt ennyi embert mentettünk meg, arra ösztönöz bennünket, hogy a kampányt továbbra is folytassuk  – mutatott rá dr. Zlatibor Lončar. Az akció sikerességére való tekintettel év végéig még egy ciklusra számíthatunk, a kezdeményezés 2018-ban is folytatódik.

Az érdeklődés országszerte nagy volt, a várótermek zsúfolásig megteltek. Nem volt ez másképpen Újvidéken sem, a Limán városrészben található egészségházban, valamint a Vajdasági Klinikai Központ radiológiai osztályán. Az akció keretében a hasüreg ultrahangos, valamint a nők mammográfiai vizsgálatára volt lehetőség, továbbá ellenőrizték a vércukorszintet és a pajzsmirigy hormonjainak funkcióit is. A Vajdasági Klinikai Központban található készülék segítségével egy óra leforgása alatt 200 különböző endokrinológiai vizsgálat végezhető el.

A péterváradi Katonakórház szakorvosai szombaton 8 és a 14 óra között vizsgálták meg a polgárokat. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint különféle bőr-, szív-, tüdőgyógyászati, valamint endokrinológiai és gasztroenterológiai vizsgálatot végeztek el. A polgárok emellett urológus, nőgyógyász, ortopéd, valamint az általános sebészet szakembereihez is fordulhattak.