2024. április 24., szerda

Új fejezet a vajdasági magyar felsőoktatásban

Megnyílt Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ

Szombaton ünnepélyes keretek között átadásra került a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, vagyis a VM4K, amely egy új fejezetet nyithat a vajdasági magyarság felsőoktatásában. A műemlékvédelem alatt álló szabadkai, egykori Donát Mór-ház felújításával egy minden igényt kielégítő központ jött létre számos szaktanteremmel, irodával és könyvtárral. Az épület felújítását a magyar kormány 1,3 millió euróval támogatta. Az ünnepélyes megnyitón számos magas rangú vendég vett részt itthonról és Magyarországról egyaránt. A rendezvény nyitómozzanataként Balog Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztere, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke átvágták a nemzeti színű szalagot, majd megtekintették az épület helyiségeit. Ezt követően, a Himnusz eléneklésével kezdetét vette a műsor.

– Az ünneplés mellett fontos, hogy kihasználjuk a lehetőséget arra, hogy együtt tekintsük át, merre is megyünk tovább. A menni vagy maradni kérdésében fontosnak tartom elmondani, hogy ez mindenkinek egy nagyon személyes döntése, amit tiszteletben kell tartani, és nem szabad hamis moralizálással megtámadni, másrészt a mi dolgunk, a mi kötelességünk az, hogy ha valaki úgy dönt, hogy marad vagy visszajön, akkor az megérje neki – fogalmazott a miniszter, majd szólt a közösségek szerepéről az egyén önmegvalósításában. Mint mondta, a határon túli szórványmagyarság megerősítése létfontosságú, és ennek lehetőségét meg kell teremteni. Ennek egyik formája az oktatási intézmények támogatása, hogy minél vonzóbbá tegyék a magyar nyelvű oktatást – emelte ki ünnepélyes nyitóbeszédében Balog Zoltán miniszter.

– Azt szeretnénk, hogy a professzoraink és a diákjaink keresztül-kasul járják be a Kárpát-medencét, ne csak Budapesten keresztül, hanem direkt módon is kapcsolatban tudjanak lenni a felsőoktatási intézmények. Erre szolgál a Makovecz Ösztöndíjprogram, amely professzoroknak és diákoknak szól, és nyújtja azt a lehetőséget, hogy mindenfajta anyagi probléma nélkül tudnak tanulni egymás intézményeiben. Így a kulturális, történelmi, lelki-szellemi hagyományt, amely minket összeköt, azt a mindennapok szintjén a következő nemzedékben is tudjuk ápolni – mondta Balog Zoltán.

Az oktatási kérdések mellett a miniszter beszélt a magyar kormány egyéb támogatási formáiról is, többek között a január elsejétől igényelhető babakötvényről és az anyasági támogatásról, amelyre minden magyar állampolgár jogosult, függetlenül attól, hogy a világ mely részén él.

Gergely Árpád felvétele

Pásztor István, a VMSZ elnöke a vajdasági magyar felsőoktatás terén felmerülő kérdéseket boncolgatta, vagyis azt, hogy a központtal új lehetőségek nyílnak a fiatalok előtt, valamint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy egy kreatív sokszínűségen alapuló, egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér alakuljon ki, amely követni tudja a piac és a közösség elvárásait is.

– Sok bástyára van szükségünk. Sokat felépítettünk, de sok felépítése vár még magára. Ez a központ egy olyan bástya, amely a sarokbástyák egyike, ugyanis egyrészt itt magyar nyelvű felsőoktatási képzés folyik majd, másrészt ezen túlmenően itt egy hiánypótló kutatóközpont jön létre, amelynek feladata, hogy szigorúan szakmai elvek alapján olyan alapokat képezzen, olyan alternatívákat vázoljon, amelyek figyelembevételével a politika a realitások mezején mozogva a lehető legjobb szakmai döntéseket tudja meghozni – mondta Pásztor.

Hajnal Jenő beszédében arra tért ki, hogy az épület falai között fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzés, fejlesztő gyógypedagógiai konduktorképzés és mechatronikai mérnöki mesterképzés indul magyar nyelven, és a munkában több magyarországi felsőoktatási intézmény is részt vesz, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézete, a budapesti Pető András Főiskola, valamint az Óbudai Egyetem. Hajnal emellett köszönetet mondott mindazoknak az intézményeknek és képviselőinek, akik részt vállaltak a központ megalapításában.

Az ünnepi műsor keretében Török Noémi alkalomhoz illő népdalokat adott elő, Lőrinc Tímea, friss Pataki-gyűrű díjas színésznő Fehér Ferenc Szó és varázs című versét szavalta. A VM4K megnyitója a Szózattal zárult.