2024. április 24., szerda

„Száz év rálépett, ismeri az életet…”

Gyors ütemben folyik a zentai vasútsori iskola felújítása

Az Omega együttes Petróleumlámpa című dalából vett sor tökéletesen ráillik a zentai vasútsori iskolára (a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozata), amelyet bő száz éve (1913) építettek, és magán viseli az Osztrák–Magyar Monarchia építészeti sajátosságait.

Heti hét napon át reggeltől estig dolgoznak az iskola felújításán (Gergely József felvétele)

Heti hét napon át reggeltől estig dolgoznak az iskola felújításán (Gergely József felvétele)

A száz év rálépett, és a több mint egy évszázad nem múlt el nyom nélkül, ennyi idő alatt a diákok tízezrei koptatták az oktatási intézmény padjait és lépcsőit. Az idő vasfoga kikezdte az iskola tetőszerkezetét, a homlokzatról pedig már évek óta hullik a vakolat. Mindent egybevetve, nagyon is megérett a helyzet a tetőzet teljes felújítására, a külső falak újravakolására és a huzatos ablakok és ajtók cseréjére.

Az iskola felújításáról Perpauer Attila, a községi tanács művelődési és oktatási felelőse elmondta:

– Az önkormányzat pályázat útján 15 millió dinárt nyert a szerbiai közbefektetési titkárságtól a lepusztult állapotban lévő iskolaépület homlokzatának a felújítására, a tetőszerkezet kijavítására és újracserepezésére, de a pénzből futja még a nyílászárok cseréjére is. A renoválás az iskola 104 éves régi épületét érinti, az időközben, a múlt század hetvenes éveiben hozzáépített és csak mostanság bejegyzett új szárny renoválása is tervben van, de erre még elő kell teremteni a rávalót. Mivel az évszázados iskolaépület műemlékvédelmi oltalom alatt áll, a felújítás terveit egyeztetni kellett a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézettel. Az előkészületek és a közbeszerzési folyamat elhúzódása miatt a nyáron nem kezdődhetett meg a renoválás, de amióta a kivitelező munkához látott, két váltásban heti hét napon át intenzíven dolgoznak. Amennyiben az időjárási körülmények nem hátráltatják a munkát, akkor a második félévet az ide járó közel ötszáz diák már a felújított iskolaépületben kezdheti meg – mondta bizakodva az oktatási tanácsos.

A díszes, múlt század elejei homlokzat visszaállítása után eredeti fényében láthatjuk majd viszont a vasútra néző iskolát, amelynek tanulója volt annak idején az iskola mostani vezetője, Tandari Ferenc igazgatóhelyettes is, aki már 35 éve van a pedagógusi pályán:

– Az iskola minden dolgozója és diákja fellélegzett, amikor több hónapos csúszással ugyan, de végre megkezdődött a tetőcsere. Az iskola teteje már több helyen beázott, a homlokzatról potyogó vakolat pedig veszélyeztette a diákjaink testi épségét is. A kivitelező munkáját folyamatosan ellenőrzik a műemlékvédők, a hódfarkú cseréptől a homlokzati díszekig mindent az eredeti állapotában és a korabelihez leginkább hasonlító anyagokból kell felújítani. Az egykori, monarchiabeli címert is vissza kellene állítani, legalábbis a műemlékvédők ragaszkodnak az autentikus és teljes körű felújításhoz, de ehhez politikai egyetértés is szükséges lesz. Mindenesetre mi nagyon örülünk a nagy iramban folyó munkálatoknak, az oktatás zavartalanul folyik. Még a padlást is letakarítják és kimeszelik – mondta az intézményvezető.