2024. április 19., péntek

Magánvállalatok tisztítják a város utcáit

Miután a Čistoća köztisztasági közvállalat biztonsági szolgálatot bízott meg a szemeteskukák felügyelésével, most újabb, érdekes újdonsággal rukkoltak elő.

A Čistoća a közelmúltban versenypályázatot írt ki annak érdekében, hogy egy magánvállalatot megbízzanak azoknak a közterületeknek a tisztításával, amelyeket a munkagépeiknek nem áll módjában feltakarítani. A nehezen megközelíthető közterületek manuális tisztítása elnevezésű pályázatot október 24-én írták ki.

A közvállalat illetékesei november 13-án döntést hoztak arról, hogy a pályázat eredményeivel összhangban a Sloga Ifjúsági Szövetkezetet és a Montop HRS magánvállalatot bízzák meg a nehezen hozzáférhető utcarészek tisztításával, ez a két munkaszervezet ugyanis közös ajánlatot tett. Az ő javaslatuk volt az egyedüli, amely beérkezett a pályázatra, a megbízás összértéke mintegy 24 millió dinár.

Ez az első alkalom, hogy Újvidéken magánvállalatot bíznak meg az utcák tisztításával. A pályázat nyertesei a következő városrészekben tisztítják majd az utcákat: a Kínai negyedben, a Grbavicán nyolc utcában, az Adamović településen 13 utcában, az Újtelepen hat utcában, a Telepen 46 utcában, valamint több, kisebb bekötőúton Veterniken, Paragovón, Kamenicán és más peremvárosi területeken.

A manuális tisztítás fogalma azt jelenti, hogy söprűvel, bottal, hólapáttal tisztítják majd azokat a részeket, amelyekhez a munkagépek nem férhetnek hozzá. A takarításhoz szükséges felszerelést a Čistoća biztosítja, a magánvállalat, azaz munkásaik kötelesek a megbízást követően legfeljebb három órán belül a kijelölt helyszínre érkezni, és munkához látni – írta a Dnevnik napilap.

A pályázaton feltételként szabták meg azt, hogy a pályázók legalább hároméves tapasztalattal rendelkezzenek a közterületek tisztításában, és az eddigi megbízásainak az értéke legalább 40 millió dinárt tegyen ki (adó nélkül). Ezenkívül, az alkalmazott vállalatnak legalább 75 dolgozót kell foglalkoztatnia, ők 70.000 órát dolgoznak majd azokon a közterületeken, amelyek nem tartoznak a Čistoća évi tisztítási programjába. A Čistoća fenntartja annak jogát, hogy a megállapodástól eltérően több munkával bízza meg a pályázaton nyertes magánvállalatot, de a munka értéke összességében nem haladhatja meg az szerződésbe foglalt összeget.