2024. április 19., péntek

A népzenét szolgálva

A topolyai Kodály Magyar Művelődési Központ jubileumi rendezvényeiről

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ 25 éve viseli neves zeneszerzőnk, népzenekutatónk nevét, ennek kapcsán, illetve az idei Kodály-év jegyében művelődési rendezvénysorozattal emlékeznek meg a kerek évfordulóról. Kisimre Szerda Anna elnök asszonytól megtudtuk, hogy a jubileumi történések címe: Kodály Zoltán – Egy élet a népzene szolgálatában, helyszínéül pedig a Művelődési Ház szolgál.

– Központunk vajdasági szintű, gyermekek számára előirányozott népzenei vetélkedője december 9-én, szombaton délelőtt kezdődik, ami előtt megnyitunk egy, a Hagyományok Házától kölcsön kapott, Kodály Zoltán munkásságát összegző kiállítást. Az évforduló alkalmából szervezett rendezvénysorozatunk folytatásban december 15-én a Topolyai Zeneiskola diákjaival közösen állnak színpadra szakosztályaink, illetve a hagyományos karácsonyi műsorunkat is ennek jegyében szervezzük meg az idén, neves népzenekutatónk gyűjtésére támaszkodva – hallottuk az elnök asszonytól.

A Kodály Központ népzenei versenyére november végéig várják a jelentkezőket. A rendezvény a tájainkon hagyományos népzenei szemlétől eltérően ezúttal – az általános iskolások és a középiskolás versenyzők mellett – az óvodások részére is nyújt bemutatkozási lehetőséget.

– A népzenei vetélkedőnk fellépőit tulajdonképen a Szólj síp szólj! versenyen már bevált kategóriákkal és feltételekkel várjuk. Első kategóriánk az óvodásoktól a 2. osztályos diákokat öleli fel, a 3–5. osztályosok csoportja mellett a 6–8-os tanulók után a középiskolás fellépők következnek. Külön hallgatjuk meg a szólistákat és a duókat a hangszeres és az énekes fellépők esetében is. Továbbá várjuk korosztályok szerint az énekcsoportok és a hangszercsoportok jelentkezését is. A versenyünk kitűnő alkalom arra, hogy szerepeljenek a gyerekek, tapasztalatokat szerezzenek a színpadon, és mi ehhez megadjuk az értékeléshez szükséges szakmai hátteret, ahonnan tovább tudnak építkezni – hallottuk Kisimre Szerda Annától, aki rátért arra, hogy a dalok típusát illetően nincs kikötése a művelődési központnak, persze Kodály munkássága annyira széles, hogy bátran lehet abból is válogatni, de nem szabták meg feltételnek.

– Ami a fellépők viseletét illeti, azt a felkészítő pedagógusok közreműködésével általában összehangolják a főleg egy tájegységből származó dalokkal. Tisztában vagyunk vele, hogy – főleg a folyton növésben levő gyerekek viseletét illetően – lehetnek bizonyos pillanatnyi hiányosságok, ugyanakkor a vidékünk művelődési egyesületei – persze vannak kivételek – megfelelően fel vannak szerelkezve viseleti anyaggal – tudtuk meg Kisimre Szerda Annától, aki érdekességként elárulta, hogy tapasztalatai szerint azok a kamaszok, akik a néptánc vagy népiének mentén szeretik meg a néphagyományokat, első lépésben a mi fülünknek egzotikusnak tűnő erdélyi dallamok és viseletek iránt érdeklődnek majd. Később, felnőtt korban jönnek rá a mi tájegységünk, nyelvterületünk, hagyományaink értékére.

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ népzenei vetélkedőjére november 30-áig lehet jelezni az óvodások, az általános iskolás és középiskolás diákok részvételi szándékát, a 064/246-46-79-es mobilszámon, illetve a kodaly@stcable.rs mail-címen. A szervezők az egyszerűség kedvéért előkészítettek egy egységes jelentkezési lapot, amit kitöltve kell – lehetőleg – az interneten visszajuttatni.