2024. április 16., kedd

Mindent értük, semmit sem helyettük

Az Izida háromnapos kézművestábora

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat háromnapos kézművestábort szervezett. A társulat hatodik alkalommal tartja a tábort, amelyen más, fogyatékkal vagy betegséggel élő személyeket tömörítő egyesületeket is meghívtak. Papp Julianna, az Izida elnöke arról számolt be lapunknak, hogy mindennap más és más egyesületeket látnak vendégül a táborban.

Az Izida felhasználóinak tábornyitó tánca (Lakatos János felvétele)

Az Izida felhasználóinak tábornyitó tánca (Lakatos János felvétele)

– A tábor első napján az újvidéki disztrófiás betegségben szenvedők egyesületének tagjait láttuk vendégül, majd a szenttamási Gyöngy Egyesület tagjai és a magyarkanizsai Bárka Napközi felhasználói vesznek részt a tábor foglalkozásain. Pénteken a topolyai Kis Bácska Multiplex Szklerózisos Egyesület tagjai, a kulai Kék Madár Napközi gyerekei és a szabadkai gyermekparalízisben szenvedők egyesületének tagjai fognak bekapcsolódni a munkába. Igyekeztünk azokat az egyesületeket meghívni, amelyekkel az év során közös programokon vettünk részt. Fontos megjegyezni, hogy inkább felnőtt emberekről van szó, és kevesebb gyermekről. Az alapulásunk óta a gyermekeink felnőttek, és az általános iskola után nincs más lehetőségük az ilyen jellegű csoportos tevékenységekre – mondta el az elnök.

A háromnapos tábor során három műhelymunkán vehetnek részt az érdeklődők.

– Velünk van a Vajdasági Magyar Folklór Központ szakembere, Harangozó Otília, aki a mézeskalács-készítés rejtelmeibe vezeti be fiataljainkat. Pénteken ugyancsak mézeskalács-készítéssel és díszítéssel foglalkozik Kollár Ilona kishegyesi népművész. Több éve tartunk fazekasműhelyt, amelyet ezúttal Kopasz Gizella vezet. A bácsfeketehegyi Hestia Női Egyesület elnöke, Major Márta a batikolást fogja nekünk megtanítani. Emellett három munkatársunk Mileva Radovanović, Vesna Pekić és Stanislava Mirović pedig az illatos kispárnák készítését vezetik – számolt be Papp, majd végezetül megtudtuk tőle, hogy a Szekeres László Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével és Kishegyes község önkormányzata támogatják a tábort.