2024. április 19., péntek

Szerbia a negyedik kalapban!

A leggyengébb, negyedik kalapból várja a december 1-jére tervezett világbajnoki csoportsorsolást Szerbia válogatottja. Az utolsó esély, hogy a Sasok a harmadik kalapba kerüljenek, Új-Zéland perui győzelme lett volna, ám a dél-amerikaiak hozták a várt eredményt (erről lejjebb a cikkben). Így a szerb lett az egyetlen európai gárda, amely a leggyengébb 8 közül várja a sorsolást – így még egy tetszőleges válogatással sem tudnának igazán könnyű csoportot kialakítani maguknak a jelenleg Mladen Krstajić által vezetett fiúk.

Stefan Marinović új-zélandi kapusnak nem sikerült megállítania Jefferson Frafan lövését (Fotó: Beta/AP)

Stefan Marinović új-zélandi kapusnak nem sikerült megállítania Jefferson Frafan lövését (Fotó: Beta/AP)

A kalapokat az aktuális FIFA-világranglista állása alapján hozták létre, de a sorsolásnál a földrajzi tényezőket is figyelembe veszik majd, vagyis egy kontinensről csak egyetlen válogatott lehet ugyanabban a csoportban (kivéve a 14 csapatot delegáló Európát, ahonnan 2 nemzet kerülhet ugyanabba a csoportba). Az oroszországi vb-t jövő június 14. és július 15. között rendezik majd 11 város 12 stadionjában. A mérkőzéseket a sok oroszországi időzóna miatt 8 különböző időpontban tervezik lebonyolítani.

1. kalap: Oroszország (házigazda), Németország, Brazília, Portugália, Argentína, Belgium, Lengyelország, Franciaország.

2. kalap: Spanyolország, Peru, Svájc, Anglia, Kolumbia, Mexikó, Uruguay, Horvátország.

3. kalap: Dánia, Izland, Costa Rica, Svédország, Tunézia, Egyiptom, Szenegál, Irán.

4. kalap: Szerbia, Nigéria, Ausztrália, Japán, Marokkó, Panama, Dél-Korea, Szaúd-Arábia.

Perué az utolsó hely

Elmaradt a meglepetés az utolsó interkontinentális pótselejtezőn, a jövő évi oroszországi világbajnokságra 32. válogatottként Peru jutott ki. A dél-amerikai zóna ötödik helyezettje Ausztrália és Óceánia „bajnokát”, Új-Zélandot ütötte ki. Az első mérkőzésen a kivik otthonában gól nélküli döntetlen született, amelyet Anthony Hudson szövetségi kapitány annak idején kiváló eredményként értékelt, most azonban Peru érvényre juttatta az odavágón is meglévő fölényét, és magabiztos játékkal, kétgólos különbséggel harcolta ki 1982 óta első vb-szereplését.

A PSV-s és schalkés rutinnal rendelkező, jelenleg a Lokomotiv Moszkvát erősítő Jefferson Farfan juttatta vezetéshez Ricardo Gareca csapatát, és a szünetig nagyobb különbséget is kialakíthattak volna a peruiak, ám minimális eredménnyel fordultak. A második felvonás már sokkal kiegyenlítettebb – és nyugodalmasabb – játékot hozott, ám Hudson legényei nem tudtak igazán veszélyes módon Pedro Gallese hálóőr közelébe jutni. Az ecuadori Emelecben focizó Christian Ramos aztán elhozta a második hazai találatot, ezzel a nagy örömöt Farfanék számára.

Az egész népet üdvözlöm, tudom, hogy mindenki ünnepel – állt az újságírók elé a lelkes Gareca edző. – Nagyon rosszul éreznénk magunkat, ha ennek a rengeteg embernek csalódást okoztunk volna, a fiúk kitettek magukért” – mondta még a siker után a tréner, kollégája, Hudson pedig elárulta, a kiesés ellenére rendkívül büszke játékosaira, akik hihetetlen teljesítményt nyújtottak.

Menesztették Venturát

Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) hivatalosan bejelentette, hogy menesztette Gianpiero Venturát, a válogatott szövetségi kapitányát, miután a svédek elleni pótselejtezőn nem sikerült kiharcolni a világbajnoki részvételt. Mint ismert, az olasz válogatott 1958 óta először nem vívta ki a vb-kvalifikációt, miután a pótselejtezőn összesítésben 1:0-ra alulmaradt Svédországgal szemben.

Lehetséges utódjaként az olasz sportsajtóban Carlo Ancelottit, Antonio Contét, Massimiliano Allegrit és Roberto Mancinit is emlegetik.

Számos olasz lap, valamint az ország olimpiai bizottságának elnöke lemondásra szólította fel Carlo Tavecchio elnököt, de az FIGC szerdai közleménye szerint ő a posztján marad. Erre Damiano Tommasi, az olasz játékos-szakszervezet vezetője úgy reagált, hogy elhagyta a római találkozó helyszínét. „Az olasz labdarúgás problémái nem oldhatók meg csupán a válogatott edzőjének kirúgásával. Úgy véljük, el kell indítanunk az újjáépítési folyamatot, és ehhez tisztújításra van szükség. Máskülönben továbbra is ugyanazt a minestronét kevergetjük, ami már sokak számára emészthetetlen” – nyilatkozta.