2024. április 19., péntek

Lengyel kormányfő: nem fogják hagyni, hogy a lengyeleket megrágalmazzák

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök Göteborgban, az Európai Unió csúcstalálkozója után tartott pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem fogja hagyni, hogy országa polgárait megrágalmazzák, annál is inkább, mivel Lengyelország kétszer is a totalitarizmus áldozatául esett.

A lengyel kormányfő azokra a nemzetközi bírálatokra reagált a göteborgi EU-csúcs után újságírók előtt, amelyek idegengyűlölettel és fasizmussal vádolják a november 11-i függetlenség napi varsói meneten részt vevő lengyeleket.
"Határozottan elítéljük a szélsőségesség minden formáját. Lengyelország nem tolerálja az olyan magatartást, amely áthágja az elfogadható normákat" - mondta Szydlo a függetlenség napi varsói felvonuláson tapasztalt szélsőséges megnyilvánulásokra utalva. Hozzátette azonban, hogy a lengyel kormány soha nem fogja hagyni az ország polgárainak rágalmazását.
"Lehetnek nézetkülönbségeink, de ha azt akarjuk, hogy az európai család a közös értékek alapján építse a jövőjét, akkor tisztelni kell ennek a családnak az összes tagját, beleértve Lengyelországot" - tette hozzá a lengyel kormányfő.
Andrzej Duda lengyel államfő az állami televízióban botrányosnak nevezte az Európai Parlamentben a Lengyelországgal foglalkozó szerdai vita során elhangzott kijelentéseket. A liberális képviselőcsoportot vezető Guy Verhofstadt szavait elfogadhatatlannak tartotta a lengyel elnök, aki úgy vélte, Verhofstadtnak szégyellnie kellene magát kijelentései miatt. A liberális képviselőcsoport vezetője szerdán azt mondta a függetlenség napi varsói menettel kapcsolatban: "60 ezer fasiszta masírozik Varsó utcáin. Neonácik, a fehér felsőbbrendűséget hirdetők, és most nem az egyesült államokbeli Charlottesville-ről beszélek, hanem Varsóról, Lengyelországról, nagyjából 300 kilométerre az auschwitz-birkenaui egykori haláltábortól. Soha nem gondoltam volna, hogy ez még megtörténhet Európában."
Andrzej Duda arra a kérdésre, hogy mi lehet ezeknek a Lengyelország elleni támadásoknak a hátterében, kifejtette: az Európai Parlamentben uralkodó politikai realitás választ ad mindenre. Szerinte nem szabad elfelejteni, hogy az EP többségi frakciójában ülnek a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) képviselői, és az ő partnereik voltak azok, akik előkészítették és megszavazták szerdán a lengyel jogállamiságról szóló határozatot.
E határozat alapján az EP elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.