2024. április 25., csütörtök

Elkészült a tiszta EU-csomag

„A klímacélok eléréséhez a jelenlegi erőfeszítések nem elegendők, ugyanakkor, ha törést okozunk az európai autóipar versenyképességében és gazdasági teljesítményében, megeshet, hogy a veszteségek elvonják az eszközöket a károsanyag-kibocsátás hatékony csökkentésétől” – hangsúlyozta az Európai Parlamentben Deli Andor fideszes képviselő.

Az Európai Bizottság (EB) a hét derekán mutatta be a tiszta mobilitásról szóló második közlekedési csomagját. Az erről rendezett vitában Deli üdvözölte az ismertetett javaslatokat, amelyek szerinte előremutató célokat fogalmaznak meg. Egyetértett azzal is, hogy a közlekedésben csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást.

Megjegyezte: „Nagyon fontos, hogy a kitűzött célok ambiciózusak legyenek, ugyanakkor meg kell maradnunk a realitások talaján. Nem érdemes olyan célkitűzéseket megfogalmazni, amelyekről már tudjuk, hogy a be nem teljesült uniós tervek körét gyarapítják, hiszen mindeközben nagy zűrzavart okozunk az autóiparban. Sok megkezdett, és mindeddig támogatott fejlesztés hiábavalóvá válhat, ami több ezer európai munkahelyet veszélyeztethet.”

A néppárti politikus fontosnak nevezte, hogy a kitűzött célok az EU minden tagállamában megvalósíthatóak legyenek. „A járműparkok kora, valamint az infrastruktúra eltérő fejlettségi szintje miatt hatalmas a különbség a közlekedés környezetre gyakorolt hatásai terén az Unió egyes régiói között. Ezért elengedhetetlen a jelenlegi helyzet feltérképezése és az érintett régiók fölzárkóztatása” – mutatott rá.

Az EB második javaslatcsomagja határozottan támogatja a tisztább üzemű járművek használatát, könnyebben hozzáférhetővé tenné az alternatív energiaforrásokat, továbbá újraértelmezné és szigorítaná a széndioxid-kibocsátási szabványokat. Az EB-javaslatok kitérnek az autóbuszos szolgáltatási személyszállításra és a kombinált árufuvarozásra is – derül ki Deli sajtóközleményéből.