2024. április 19., péntek

Merkel: érdemes tovább küzdeni a kormányalakításért

Érdemes egy "második fordulót" tartani és tovább küzdeni a kormányalakításért - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról szóló egyeztetések újabb fordulója előtt.

A CDU elnöke hangsúlyozta, a kormány megalakítása annyira fontos feladat, hogy akkor is küzdeni kell érte, ha a tárgyalás "biztosan kemény lesz".

Hozzátette: minden nehézség ellenére azzal a szándékkal folytatja a megbeszéléseket, hogy a négy párt teljesítse "a választóktól kapott kormányalakítási megbízást"

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke kiemelte, hogy szükség esetén az egész hétvégén folytatják majd a megbeszélést, amelyet az eredeti tervek szerint csütörtökön be kellett volna fejezni.

Megjegyezte, hogy a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításának lehetőségéről csaknem egy hónapja, október 18-án kezdett egyeztetéseken eddig semmiben sem állapodtak meg véglegesen.

Cem Özdemir, a Zöldek társelnöke aláhúzta: olyan kompromisszumokat kell kidolgozni, amelyek "kitartanak négy évig", a törvényhozási ciklus végéig. Érthető, hogy ez nem megy egykönnyen olyan pártoknak, amelyek korábban "keményen harcoltak egymással" - tette hozzá.

Az egyeztetés utolsó tervezett fordulóját péntek hajnalban, 15 órán keresztül folytatott tárgyalás után szakították meg, és megállapodtak abban, hogy déltől ismét megpróbálnak kidolgozni megoldást a vitatott kérdésekre.

Német hírportálok jelentései szerint Angela Merkel délelőtt pártja elnökségének telefonkonferenciáján hangoztatta, hogy a CDU-nak mindent meg kell tennie a Jamaica-koalícióért. Az egyeztetések elhúzódását azzal magyarázta, hogy a négy pártnak nagyon eltérő elképzelései vannak, és igen bonyolult ezeket összehangolni.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németek 68 százaléka úgy véli, előrehozott választásokat kell tartani, ha végképp kudarcba fulladnak a tárgyalások a Jamaica-koalícióról.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatássorozatának új mérése szerint amennyiben most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, a pártok nagyjából ugyanazt az eredményt érnék el, mint a szeptemberi választáson.

A CDU/CSU a szavazatok 33 százalékát gyűjtené össze, míg a szeptember 24-én tartott Bundestag-választáson 32,9 százalékot szerzett. Eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) a szeptemberi 20,5 százalék után a szavaztok 21 százalékát szerezné meg. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 12,6 százalék után 11 százalékot szerezne, az FDP 10,7 százalék helyett 10 százalékos eredményt érne el, az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 9,2 százalék helyett 9 százalékon végezne, a Zöldek pártja pedig 8,9 százalék helyett 12 százalékon.