2024. április 20., szombat

Épül a Fruška Gora-i gyorsforgalmi út

Magyarország érdeklődik a szerbiai infrastrukturális projektumok iránt
Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

A Fruška Gorát átszelő közlekedési folyosóról és egyéb infrastrukturális projektumokról beszélgetett Belgrádban Zorana Mihajlović, építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter és dr. Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete. Mihajlović tájékoztatta beszélgetőpartnerét, hogy a Fruška Gora-i közlekedési folyosó tervdokumentációjának kidolgozása a végéhez közlekedik. A tervek szerint a munkálatok 2018-ban kezdődnek meg, tette hozzá az építési tárca vezetője.

Az Újvidéket Rumával összekötő gyorsforgalmi út 45,4 kilométeres lesz, hangzott el a találkozón, amelyen a felek a projektum kivitelezéséről és finanszírozásáról beszélgettek. Mint arra Mihajlović rámutatott, a projektum nem csak Szerbia, hanem Európa ezen régiója számára is stratégiai fontosságú.

– Jövőre megkezdődhetnek a munkálatok, közben pedig megállapodás születhet a projektum finanszírozásáról – fogalmazott Mihajlović.

A találkozót követően megfogalmazott sajtóközlemény szerint Pintér Attila a két ország kormánya közötti együttműködést méltatta, kiemelvén, hogy lehetőség van az együttműködés további elmélyítésére.

Emellett a felek a Szerbia és Magyarország számára fontos egyéb projektumokra is kitértek a beszélgetés során. Ezek közül elsősorban a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítésének, a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal helyreállításának, valamint a nyugat-bácskai Rastina (Hadikfalva) és a magyarországi Bácsszentgyörgy közötti kishatárforgalmi átlépő megépítésének projektumára összpontosítottak.