2024. március 28., csütörtök

Meleg étel és melegedő a rászorulóknak

Topolya községben a Vöröskereszt községi szervezetének jóvoltából több mint huszonöt éves gyakorlat, hogy az év leghidegebb időszakában, november elejétől április végéig a népkonyhai szolgáltatáson keresztül napi egyszeri meleg étkeztetést – indokolt esetekben száraz ételekből álló csomagot – biztosítanak a szociálisan rászorulók részére.

Ételosztás Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

Ételosztás Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

Topolya község területén a népkonyha működtetését a Vöröskereszt községi szervezete koordinálja. Idén november 7-e óta működik ez a szolgáltatás:15 elosztóhelyen és hat iskolában napi 650 adag meleg ételt osztanak ki a rászorulók között. A felhasználók minden alkalommal a Vöröskereszt topolyai központi konyhájában készült meleg ételt kapnak, heti négy alkalommal, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken. Topolyán két helyen, a vásártéri otthonban, valamint az úgynevezett új otthonban osztanak ételt az említett napokon. A szolgáltatás 2018 áprilisának a végéig folyamatos lesz, azzal a megjegyzéssel, hogy az ünnepeken szárazétel-csomagot kapnak a rászorulók. A karácsony, az újév, a húsvét azok az ünnepek, amikor kenyeret és konzerveket osztanak ki, ugyanakkor a kínálatukat igyekeznek péksüteményekkel is gazdagítani ezeken a napokon. Az ételeket a Vöröskereszt topolyai székházából szállítják az elosztóhelyekre, s ott önkéntesek segítik a kiosztást. Mindemellett Kishegyesre is juttatnak kétszáz adagot, a kishegyesi Vöröskereszt is megkapja ugyanis az alapanyagokat, Topolyán ebből készül számukra is az étel.

Lestár Tibor, a Vöröskereszt topolyai községi szervezetének titkára elmondta, hogy a felhasználók száma 650 fő, emellett 150-nél több gyermek az iskolákban kapja meg a meleg ételt. A létszám azonban várhatóan bővülni fog, fel vannak készülve arra, hogy akár százzal is növelni kell az elkészített adagok számát. A népkonyha működéséhez szükséges anyagi fedezetet mindenekelőtt a topolyai önkormányzat teremti elő, az energiaköltségekről, a szállítási költségről és a fűszerek beszerzéséről is az önkormányzat gondoskodik. A tíz alapvető élelmiszert folyamatosan az országos Vöröskereszt szervezetén keresztül, közbeszerzés útján ítéli oda a kormány. A felhasználók listája folyamatosan változik, hiszen vannak, akik lemondanak róla, viszont már többen is jelezték, hogy nem szerepelnek a névsoron, amit a szociális központ adott ki, de igényelnék az ételcsomagokat. Akik úgy érzik, szükségük van az ételre, a szociális központban kell jelentkezniük, ők mérhetik fel az igénylők anyagi helyzetét, a Vöröskeresztnek erre nincs felhatalmazása. A listákat minden évben kiküldik a helyi közösségekbe, hogy ellenőrizzék az adatokat, mivel korábban megtörtént már, hogy valaki időközben elköltözött, de arra is volt már példa, hogy elhunyt. A helyi közösségek közül az idén is Tomislavcin akadtak problémák, de az illetékesek azon munkálkodnak, hogy ott is megoldódjék a kiosztás.

Lestár elmondása szerint Topolyán a községi vezetőség jó partnernek bizonyult, és a költségvetésben is külön tételként szerepel a népkonyha támogatása, így ezen a télen is biztosítva van a nehéz körülmények között élők ilyen formájú támogatása. A népkonyhai szolgáltatásban mintegy száz vöröskeresztes aktivista segíti a munkát. Lestár szerint ők azok, akiket ebben a történetben mindenképpen meg kell említeni, hiszen önzetlen munkájukkal segítenek abban, hogy senki ne éhezzen. A Vöröskereszt épületében napi 24 órán át fűtik a helyiséget, így az melegedőként szolgálhat azok számára, akik otthon nem tudják megfelelő módon felfűteni a lakhelyüket.

 Kishegyes községben 200 adag ételt kapnak a rászorulók

A múlt héten Kishegyes község területén beindult a Vöröskereszt községi szervezetének Népkonyha programja. Ennek keretében a község területén 200 rászoruló kap napi egy tál meleg ételt és egy kenyeret, heti három alkalommal. A program kapcsán Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be, hogy több forrásból szerzik be a szükséges alapanyagokat.

– A kishegyesi Vöröskereszt közreműködésével ismét elindult a Népkonyha program. Két fő partnerünk van, Kishegyes község önkormányzata és a Szerbiai Vöröskereszt. A Szerbiai Vöröskereszt biztosítja az alapélelmiszereket, az önkormányzat pedig az előállítás költségeit. Az étel a Vöröskereszt topolyai konyháján készül, a mi feladatunk pedig helyi szinten az igénylések felvétele, a kapcsolattartás a felhasználókkal, valamint az étel kiosztása – mondta el a titkár.

Az összesen kétszáz porció ételből több mint száz jut Kishegyesre, mintegy hatvan Bácsfeketehegyre és negyven körül Szeghegyre. A felhasználók továbbra is fél liter meleg ételt és egy egész kenyeret kapnak – mondta el Fontányi, aki azt is elárulta, hogy a felhasználók visszajelzései alapján elmondható, hogy a kiosztott étel minősége javult a korábbi évekhez képest.