2024. április 20., szombat

Negyven alkotó, ötven alkotás

A vajdasági kortárs magyar festők alkotásaiból nyílt kiállítás Topolyán kedd este. Ács József képzőművész születésnapja, november 14-e a vajdasági magyar képzőművészet napja, a magyar festészet napja pedig október 18-a.

A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is egybefonódott a két emléknap Topolyán. Idén negyvenhárom vajdasági magyar képzőművész csaknem ötven alkotását vonultatja fel a tárlat az Art Galleryben. Különböző technikákkal, különböző témákat feldolgozó festmények érkeztek a meghívásos kiállításra a vajdasági akadémiai festőktől.

A kiállítást Brada Tibor Budapesten élő karcagi festőművész nyitotta meg a következő gondolatokkal:

– 2002 óta október 18-án rendezzük meg a magyar festészet ünnepét. Azért említem most ezt itt, mert úgy tudom, hogy ez a kiállítás is ennek a jegyében szerveződik. Követőink is vannak már, hiszen azóta létrejött a magyar dal napja és a magyar szobrászat napja is. Határainkon kívül már számos követőre találtunk. Erdélytől Bécsen át egészen Újvidékig. Úgy látjuk, hogy végre együtt van a magyar festők színe-java. A Magyar Nemzeti Galériában szervezett kiállítás szemléltette ezt a legjobban. Nem volt könnyű szervezési munka, de megérte. Külön öröm számomra, hogy ez a kezdeményezés itt, Topolyán is otthonra talált Zsáki István festő kollégámnak, barátomnak köszönhetően.

– Ez a vajdasági festészetnek egy seregszemléje, bizonyos formában tanúságtétele egy kisebbségi nemzetnek Vajdaságban, hogy a képzőművészet terén vagy a művészet terén hová ért el – mondta Zsáki István, az Art Gallery vezetője a megnyitó alkalmával.

A kortárs vajdasági magyar képzőművészetet bemutató tárlat az év végéig várja az érdeklődőket a topolyai Art Galleryben.