2024. április 19., péntek

Ne kapjanak földet külföldiek

Tiltakoztak a bánáti gazdák Nagybecskereken

A bánáti gazdák nem fogadták örömmel a hírt, hogy Szerbiába érkezik a németországi Tönnies húsipari vállalat. Kezdetben ez a jószágtenyésztők körében keltett elégedetlenséget, csütörtökön pedig a földművesek vonultak Nagybecskereken a városháza elé.

Hiába tiltakoztak  (Fotó: Kecskés István)

Hiába tiltakoztak (Fotó: Kecskés István)

A városi képviselő-testület ugyanis 2431 hektár földet adott bérbe a Tönniesnek.
Traktorokkal vonultak Nagybecskerek központjába a bánáti gazdák, tiltakozásul, amiért a városi képviselő-testület mai, rendkívüli ülésén, külföldi cégeknek adtak harminc évre bérbe több ezer hektár termőföldet.

– Úgy gondoljuk, hogy annyi szorgalmas földműves van, akiknek szükségük van termőföldre, hogy eltarthassák családjukat ezekben a nehéz időkben. A Nagybecskereken és Pancsován lefolytatott árverezések mutatják, hogy mekkora magasságokba szökött az árenda, mekkora szükség van a termőföldre. Ezért a legerélyesebben ellenezzük, hogy külföldieknek adják a földet – mondja Marko Bojtar dolovai földműves.

A 67 tagú városi képviselő-testület 39 képviselője szavazott a földek bérbeadására, egy ellene volt, egy pedig tartózkodott. Az ellenzéki képviselők bojkottálták az ülést. Kifogásolják a gyorsított eljárást, másrészt nyilvános vitát követelnek az ügy kapcsán.

A városi képviselő-testület ülésén, a szavazás előtt a gazdák nevében Slavko Vukov nagybecskereki földműves próbálta meggyőzni a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a földek bérbe adását. Sikertelenül.

– Elszomorító, hogy az emberek ilyen könnyen megszavazták. Mintha burgonyáról lenne szó. Felemelték a kezüket valamiért, amit én háromszor átgondoltam volna, hogyan szavazzak, valamiről, ami a következő harminc évre szól. Ez nem gyerekjáték, hanem komoly dolog – mondja Slavko Vukov.

Az állami tulajdonban levő nagybecskereki termőföldek használatára 15-en pályáztak, és hárman nyertek. A Tönnies 2431 hektár földet kap, a nagybecskereki Farmer 67 hektárt, a szintén nagybecskereki Food Planet pedig 900 hektár földet vesz bérbe.

– Ez a három befektető összesen 26 millió eurót ruház be, és több mint száz polgártársunk jut majd munkához. Úgy gondolom, ez is bizonyítja, hogy jó stratégiát választott a szerbiai kormány a külföldi tőke idevonzására – nyilatkozta a városi képviselő-testület ülése után Čedomir Janjić polgármester.

A Tönnies húsipari vállalat 2019-től kezdi művelni a földeket. A tervek szerint a Nagybecskerektől tíz kilométerre fekvő Ernőházán (Banatski Despotovacon) építik fel a létesítményeiket.