2024. április 19., péntek
KISPIAC

Fölújítások a művelődés szolgálatában

A kispiaci művelődési egyesület épületére ráfér a felújítás, ezért folyamatosan tesznek is, hogy használható legyen a közösség számára. Az idén belső felújításokat végeztek. Azokat a termeket sikerült felújítaniuk, amelyek számukra nagyon fontosak. Elsősorban a színpadot, amely már nagyon rossz állapotban volt, aztán az öltözőket és még két helyiséget is jól használhatóvá tettek.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Sárkány Dóra, a Jókai Mór Művelődési Egyesület elnöke elmondta:

– Egy faluban nagyon fontos, hogy a kultúrotthon úgy nézzen ki, ahogy az elvárható, hogy a falu lakossága, illetve a civil szervezetek szívesen használják.

Az elnöknő elmondta, hogy a felújítások évek óta tartanak a kultúrotthonban, az utóbbi időszakban nem volt olyan év, amikor ne került volna sor felújításokra. Minden évben próbálják megragadni a pályázati lehetőségeket.

A munkálatok eredményét Nyilas Leonov Anita művelődéssel megbízott tanácsnok is megtekintette, aki kifejtette:

– Községünk tizenhárom települése szinte ugyanazokkal a gondokkal küzd, ami a művelődési házakat és a valamikori szövetkezeti otthonokat illeti. Ezek az épületek magasak, a felfűtésük szinte lehetetlen. Mindegyiken bőven van munka, amit el kell végezni. Vagy a nyílászárók cseréje, vagy a tetőszerkezet rekonstrukciója, illetve egyes helyeken az épületek újrafedése is szükséges. Ez az önkormányzat költségvetését nagymértékben terheli, és az egyetlen megoldás az, ha pályázati eszközökhöz is hozzá tudunk jutni. A kispiaci művelődési otthon esetében is hatalmas segítséget jelentett az az 1,74 millió dinár, amelyet a tartománytól nyertünk, s amelyhez az önkormányzatunk önerőt biztosított. Jelen esetben is szükséges a tetőcsere, a mennyezet rekonstrukciója és a fűtés megoldása. E három tétel az előzetes számítások szerint mintegy 17 millió dinárnyi összeg. Ennyire lenne szükség. Nagyon fontos azonban, hogy mindegyik településen legalább részmunkákat el tudjunk végezni, hiszen ezek a művelődési csoportok ma már, az elöregedő társadalmunkban sokkal többet jelentenek, mint a művelődés: egy közösséget, ahol az emberek kikapcsolódnak, együtt vannak.