2024. április 19., péntek

Megváltozott befogadói szokások

Európai szintű konferencia kezdődött a kisebbségi és a helyi média számára

A karlócai a Műszaki Menedzsment Kar adott otthont csütörtökön a kisebbségi és a helyi média első nemzetközi tanácskozásának. A kétnapos konferencia fő témái a kisebbségi média helyzete és szerepe, valamint a média folyamatos átalakulásának hatásai. Az előadások mellett műhelymunkák keretében a kisebbségi sajtók újságírói és a médiaszakos hallgatók megismerkedhettek az újfajta kommunikációs stratégiákkal és az újságírásban bekövetkezett, új korszakot meghatározó feltételrendszerek szabályaival.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tanácskozás keretében együttműködési szerződést írtak alá a Heror Media Pont, a Giacomelli Media, valamint a karlócai Műszaki Menedzsment Kar képviselői. A megállapodás célja, hogy növeljék a kisebbségi média lehetőségeit és kompetenciáit – mondta Nataša Heror, a rendezvény házigazdája, a Heror Media Pont vezetője. Hozzátette, hogy szervezetük évek óta sikeresen együttműködik a Giacomelli Mediával, az egyetemi karral kötött együttműködés pedig a leendő újságírók minél színvonalasabb kepézéséhez járul hozzá – hangsúlyozta Nataša Heror. Goran Kvrgić, a Műszaki Menedzsment Kar dékánja örömét fejezte ki az együttműködés kapcsán, amely révén az egyetem hallgatói a jövőben széleskörűbb és sokrétűbb oktatásban részesülhetnek.
Az európai kisebbségi konferencián az uniós kisebbségi napilapok szövetsége, a MIDAS is képviseltette magát, amely a kisebbségi sajtóházak közötti kapcsolatokat hivatott erősíteni.
– A kisebbségi téma mindenhol meglehetősen összetett, éppen ezért nem szabad levenni a napirendről. Ez a konferencia nagyon komoly elšrelépés abba az irányba, hogy a kisebbségek a nyelvüket és a kultúrájukat megtarthassák, sőt fejleszthessék is, mert ez az alapja létezésünknek. Azt hiszem, hogy a MIDAS ennek jó példája, hiszen ennél az oknál fogva jött létre – mondta Slezakné Kovács Edit, a MIDAS elnöke, aki egyben a szlovákiai Új Szó napilap képviselőjeként volt jelen a konferencián. A kisebbségi nyomtatott sajtó jövőjét illetően elmondta, hogy a legcélszerűbb tudatosítani azt, hogy éljenek az anyanyelven történő tájékozódás lehetőségével.
– Ezzel a kérdéssel küszködnek a nagy nemzeti lapok is. Ez nemcsak azokon múlik, akik ezeket az újságokat készítik, hanem azokon is, akik olvassák, mert ezek a lapok addig lesznek a piacon, addig fognak élni, amíg lesz rájuk igény. A kisebbségi sajtóban dolgozó emberek mindent megtesznek, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek mögött a lapok mögött egy gazdasági mechanizmus működik. Ha kevesen olvassák az újságokat, felmerül a kérdés, hogy miből lehet gazdasági alapot teremteni? Tehát minél többen használjuk, annál jobban tudunk biztosítani nemcsak a fejlődéshez szükséges eszközöket – hangsúlyozta Slezakné Kovács Edit.
A megnyitón jelen volt a Nenad Milenković, Karlóca helyi önkormányzatának elnöke is, aki elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Karlócán és környékén továbbra is fennmaradhasson és ápolhassa kultúráját a multietnikum, amely szerves részét képezi a környéknek.