2024. március 28., csütörtök

Megjelent a kanyaró Vajdaságban

Egy 13 éves szabadkai kisfiú és az édesanyja fertőződött meg a hírek szerint

A Szerbia-szerte növekvő számú kanyarófertőzöttre való tekintettel állt csütörtökön a nyilvánosság elé Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója, hogy a tartomány területére vonatkozó legfontosabb járványügyi tudnivalókról értesítsék a közvéleményt.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Ebben a pillanatban egy bizonyított kanyarófertőzésről tudunk Vajdaságban, egy 13 éves szabadkai fiúról van szó. A hírek szerint az édesanyja is megfertőződött, de ez még nincs bizonyítva – kezdte beszámolóját Gojković, hozzátéve, hogy mindketten jó állapotban vannak.

– Szerbiában jelenleg 125-en fertőződtek meg, a legtöbben Koszovó területén. Kraljevóban 14-en kapták el a betegséget, Belgrádban pedig 10 esetről tudunk – folytatta a titkár, majd megjegyezte, a szeptemberi felszólításra 70 százalék alatti arányban reagáltak, és négy községben ijesztően alacsony a hajlandóság a gyermekek beoltására Zomborban, Verbászon, Titelen és Újvidéken.
– Újvidéken még mindig 5700 beoltatlan gyermek van, ebből 4700-en a város központjában élnek – mutatott rá Gojković.
A titkár nyomatékosan felhívta a szülők figyelmét, hogy ha még nem tették meg, adassák be a védőoltást a gyerekeiknek.
– Nem szabad megengedni, hogy valaki is meghaljon, mint 1993-ban. Akkor ugyanis ketten haltak meg ennek következtében. Minden egészségházban van elegendő mennyiségű oltóanyag.
Vladimir Petrović szerint megfelelő a védettség a 14 évnél fiatalabb gyerekek csoportjában, így megakadályozható az ország déli részéről terjedő járvány elharapózása.
– Vajdaságban magasabb a beoltottak aránya, mint Közép-Szerbiában, már hónapokkal ezelőtt riadóztattuk a teljes egészségügyi intézményrendszert – közölte az intézet vezetője, és elmondta, hogy 2011 novemberéig frissítették a védőoltás-tartalékokat, és csaknem negyedmillió vajdasági gyerek oltását ellenőrizték.
– Jelenleg a gyerekek 93,3 százaléka felvette a teljes védőoltást, 1,6 százalékuk eddig csak egy dózist kapott, 12 800 gyerek, vagyis 5 százalék, azonban nem kapott egyetlen oltást sem – sorolta az adatokat Petrović.
– Ha Újvidéken pótoljuk az elmaradott védőoltások beadását, valószínűleg nem lesz robbanásszerű járvány a tartományban – nyomatékosította.
Petrović szerint a legveszélyeztetettebbek az 1–4 éves gyerekek, körükben akár 10 százalékot is elérheti az elhalálozási arány – ilyen volt a helyzet 1971 előtt, amikor még nem volt védőoltás. Szavai szerint ma nincs fertőzöttség ebben a korosztályban, az idősebbek pedig könnyen átvészelik, néha még orvoshoz se mennek, ha elkapják a kanyarót.