2024. április 16., kedd

Nikolić nem tétlenkedik

Szélesi: Újra elvállalnám a feladatot – Győzelem a nehezebb meccsen

Kellett a fejmosás a luxemburgi vereség után, a játékosok egészen másképp léptek pályára” – nyilatkozta Szélesi Zoltán, a magyar szövetségi kapitányi feladatokkal ideiglenesen megbízott fiatal edző, aki második mérkőzésén Costa Rica ellen vezette a piros-fehér-zöld csapatot – ezúttal sikerrel. A budapesti Groupama Arénában Magyarország lényegesen ötletesebb, látványosabb, gyorsabb és feltüzeltebb játékot mutatott a luxemburgi szereplésnél, és a zentai származású Nikolić Nemanja góljával legyűrte a közép-amerikai alakulatot (amely korábban meggyőző teljesítménnyel selejtezett a jövő évi oroszországi világbajnokságra). Ugrai Roland a kapuval szemben, harmincöt méterről végzett el szabadrúgást a 37. percben, s a friss MLS-gólkirály Niko a tizenhatosba robbanva, kapásból vágta a hálóba az egyébként is életerős beadást.

A saját közönségünk előtt, a saját stadionunkban futballozni Costa Rica ellen más, mint mondjuk Luxemburg ellen. A hozzáállás kifogástalan volt. A közönség is látta, hogy sikerült megtenni ezt a lépést, így a csapat és a nézők ismét közelebb kerültek egymáshoz – fogalmazott Szélesi, hozzátéve, természetesen van még mit javítani a mutatott játék színvonalán. – Ami engem illet, a mostani mérkőzés sokat javított a képen, bele tudok nézni a tükörbe. Természetesen a Luxemburg elleni eredmény rányomja bélyegét az egészre. Adósok vagyunk az eredményekkel, nem jól alakult az év, de ez a zárás nagyon fontos volt” – folytatta a 35 éves, német, francia, görög és holland játékosi tapasztalatokkal rendelkező trénerújonc.

Szélesi arról is beszélt, a hosszabb távú cél az, hogy minden mérkőzésen a most látott legyen a pályára lépők alapvető hozzáállása, és nézőcsalogatóbb játékkal egyre több drukkert kell magukhoz vonzaniuk. „Kíváncsi vagyok, ha teljes kerettel készülünk, milyen végeredmény született volna. Nagyon élveztem a munkát, ha még egyszer felkérnek, akkor is elvállalom a megbízást” – mondta az ambiciózus edző, majd arról biztosított, hogy átadja tapasztalatait Georges Leekensnek, aki jó pillanatban veszi át a csapatot.

Óscar Ramírez, a közép-amerikaiak szövetségi kapitánya szerint jó iramú mérkőzést játszottak, helyenként kombinatívan futballoztak, és olykor ők voltak fölényben: „Sajnos nem sikerült egyenlítenünk, de a játékkal elégedett vagyok. Fejlődő szakaszban vagyunk, van még időnk a világbajnokságig. Azért jöttünk Európába, hogy erős csapatokkal mérjük össze tudásunkat.”

Eriksen mesterhármassal vezette Dániát

Christian Eriksen a világbajnokságra lőtte Dániát (Fotó: Beta/AP)

Christian Eriksen a világbajnokságra lőtte Dániát (Fotó: Beta/AP)

Nem sűrűn szerzek mesterhármast, ezért is hihetetlen érzés, hogy ilyen módon tudtam segíteni a csapatomnak, hogy kijussunk a világbajnokságra” – nyilatkozta örömittasan Christian Eriksen, a dán válogatott és a Tottenham támadó középpályása, aki Írországban három találattal oroszlánrészt vállalt Dánia sikeres vb-kvalifikációjából. A koppenhágai gól nélküli döntetlen követően Dublinban Írország már a 6. percben előnyben volt Shane Duffy kapust megelőző fejesével, ám Age Hareide együttese ezt követően jól ki tudta használni a megnyílt játékteret, és teljesen a maga javára fordította az állást.

Az egyenlítést a chelsea-s Andreas Christensen jegyezte, ami után Eriksen vette kezébe az irányítást: a 25 éves játékos előbb tizenhatról vágott gólt – a labda a felső kapufáról vágódott a hálóba –, majd a fordulást követően még kétszer talált be, erős és pontos lövések után. Hareide mester elégedett nyilatkozatában külön megdicsérte Eriksent, és elmondta, meglepte az írek felállása, amely nagy helyet hagyott a dán középpályásoknak, elsősorban a triplázónak.

Sorozatban negyedik Mundialjára jutott ki Ausztrália válogatottja. Ange Postecoglou csapata az interkontinentális pótselejtező visszavágóján Hondurast ütötte el a nagy lehetőségtől. Az ausztrálok vezére a csapatkapitány Mile Jedinak volt, a horvát felmenőkkel rendelkező Aston Villa-középpályás egy szabadrúgást és két büntetőt is értékesíteni tudott, eldöntve a párharcot.

Afrikai pofon Agüeróéknak

Kevesen számítottak volna arra 2:0-s argentin vezetésnél, hogy Nigériának bármi keresnivalója lesz még a pályán, az afrikai csapat azonban hatalmasat fordított az egyik legizgalmasabb e heti barátságos mérkőzésen. Ever Banega és Kun Agüero góljára a félidő előtt Iheanacho (Leicester) válaszolt, a fordulást követően pedig az arsenalos Alex Iwobi (kétszer) és az orosz Permben focizó Bryan Idowu találatai földre küldték Sampaoli csapatát.

Több világklasszis csapat is csak döntetlent ért el a felkészülési rangadókon: Anglia Brazília ellen, Németország Franciaország ellen, Portugália az Egyesült Államok ellen, Spanyolország pedig Oroszországban. Belgium Japánt, Hollandia Romániát verte.