2024. április 25., csütörtök

Kövér Kairóban erősít

Abdel-Fattah al-Sziszi egyiptomi elnök és Seríf Iszmáíl kormányfő is fogadta ma a kairói hivatalos látogatáson tartózkodó Kövér Lászlót. A magyar országgyűlés elnöke a hét elején utazott Egyiptomba, ahol időközben találkozott Ali Abdel-Állal. Az egyiptomi parlament elnökét biztosította arról, hogy Magyarország támogatja Kairó erőfeszítéseit a terrorizmus elleni harcban.

Kövér a találkozón hangsúlyozta: Egyiptom stabilizációs szerepe megkérdőjelezhetetlen az Afrikából érkező migrációs hullámok kezelésében és az Európára nehezedő nyomás enyhítésében. Magyarország meggyőződése, hogy az EU, illetve a harmadik országok érdekeit egyaránt szolgáló, együttműködésen alapuló, fenntartható megoldásokra van szükség a migrációs válság esetében. Abdel-Ál ezzel kapcsolatban megjegyezte: Líbia stabilitása és az illegális migráció megállítása első számú érdeke Egyiptomnak.

Kövér jelezte: Budapest eltökélt abban, hogy támogasson minden olyan törekvést, amely Egyiptom gazdaságának, politikai rendszerének és társadalmi helyzetének stabilizálására irányul, különös tekintettel a térség biztonságára, mivel ez Európa szempontjából is kulcsfontosságú. Tárgyalópartnerét biztosította arról, hogy az országgyűlés erősítené az együttműködést az egyiptomi parlamenttel. Az államközi kapcsolatok fejlesztését is fontosnak nevezte.

A két politikus egyetértett abban, hogy a regionális konfliktusok lezárása, illetve Észak-Afrika és a Közel-Kelet stabilizálása nemzetközi együttműködéssel valósulhat meg. Abdel-Ál kiemelte: Egyiptom szeretné, hogy a V4-ek támogassák érdekeit az EU-ban, segítsék a terrorizmus elleni harcban betöltött szerepét és az emberi jogok védelmében tett erőfeszítéseit. 

Kövér találkozott Ahmed et-Tajjeb főimámmal, befolyásos vallási vezetővel is. Megállapították, hogy a vallás fontos erkölcsi alappillére a nemzetek és kultúrák együttélésének.